Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/6
ANNONS ▼

Rejält uppsving för Onsjö Golfklubb

På fem år har Onsjö Golfklubb fått 230 fler medlemmar, nu är det fullt på seniorsidan. På juniorsidan har tjejerna nästan blivit dubbelt så många.

"Högern var bäst", säger en blond liten pojke samtidigt som han stiger in på Onsjö golfklubbs kansli. Herman Oswaldsson är åtta år och har "stått och slått" på golfbanan, mest för att öva inför den kommande bandysäsongen.

– Du kommer nog spela både och om jag känner dig rätt, säger pappa Rikard Oswaldsson, och ler klurigt mot Herman.

Uppe i taket sitter en teve, på skärmen rullar namnet på den som bokat och vilken tid de ska spela. Golfbanan är öppen från tidig morgon till sen kväll och nästan alla tider är uppbokade. I maj fick klubben sätta stopp för nya medlemmar på seniorsidan. På fem år har klubben gått från cirka 1 370 medlemmar till 1 600 medlemmar. Antalet kvinnor har gått från runt 345 personer till 418 medlemmar i dag. Juniortjejer är den grupp som ökat mest, från 30 till 50 tjejer i dag, under samma period. Pojkjuniorerna har legat stadigt mellan 170-190 medlemmar.

– Vi har ökat successivt varje år sedan 2010, säger Lennart, och avbryter sig när kansliets telefon ringer för fjärde gången.

Onsjö Golfklubb har funnits sedan 1974, tolv år senare byggdes banan ut till en 18-håligbana. Att klubben fått fler medlemmar tror Lennart bland annat beror på att de besökt flera skolor som de bjudit in för att komma och spela golf på deras friluftsdagar. I år tog dessutom Golfförbundet initiativ till "golfens dag". Runt om på Sveriges golfbanor fick besökare prova på att spela golf, ta en fika eller bara njuta av miljön.

– Jag tror också mycket av den mediala uppmärksamheten som sporten fått genom Henrik Stenson golfprestationer ligger bakom, säger Lennart.

Ser man sig omkring på golfbanan är det mest män, män i shorts, piké, golfskor och skärmkeps, men också i t-shirts och jeans. Onsjö GK är en av de klubbar som Svenska Golfförbundet valt ut för att jobba med "vision 50/50" för att få golfen mer jämställd. Lennart menar att klubben måste utvecklas för att kunna attrahera grupper de inte når i dag, till exempel kvinnor.

Till nästa sommar ska de ha upprättat en verksamhetsplan kring hur de ska jobba för att nå visionen. De senaste åren har klubben märkt en påtaglig ökning av unga tjejer och kvinnor, och på årets sommarskola var det fler tjejer än killar.

Ann-Louise Ernfridsson tog grönt kort förra sommaren, hennes man å andra sidan har spelat länge.

– Jag har inte haft tid, men hela tiden tänkt att när jag blir äldre då ska jag spela, säger Ann-Louise.

Själva tjusningen med golf ligger enligt henne i spänningen om bollen kommer gå i eller inte och att få höra klicket i klubban vid ett bra slag.

Lennart tror att det är viktigt att "avdramatisera golfen", till exempel att der inte finns några krav på speciella kläder utan man är välkommen som man är.

– Golfen måste få bort dem värderingarna som säger att det ska vara si eller så.

Att det är en exklusiv sport för de med tid och pengar är fördomar, som enligt Lennart inte stämmer, alla kan spela golf.

Det var genom en kompis som han började spela år 2000, då var han 48 år gammal och hade tidigare varit aktiv som fotbollstränare.

– Innan jag började spela trodde jag det var som grindar till golfbanan.

MEST LÄST