Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/10
ANNONS ▼

Vänersborg runt på två hjul

Att cykla är ett utmärkt sätt att upptäcka sina hemtrakter. Och nu finns en ny karta som underlättar utforskandet av Vänersborg.

Första dagen på sista sommarmånaden 2017 visade sig vara en lysande dag för cykling. Lagom temperatur och måttlig vind gjorde förutsättningarna perfekta. På en lånad röd damcykel av det klassiska märket Crescent gav sig TTELA:s reporter iväg.

Anledningen till utflykten är den nya cykelkarta som har kommit ut. På den finns flera cykelleder i Vänersborg utritade, bland annat Dalslandsleden (se faktaruta). Här finns också underlag för att skapa sina egna utflykter utifrån de cykelvägar som inte direkt ingår in någon led men som är utritade på kartan. Som en liten bonus har dessutom 27 olika sevärdheter runt om i kommunen markerats. Trollhättan-Vänersborgsleden finns inte med på den nya cykelkartan men den är markerad med skyltar.

 

Turens mål är att med hjälp av kartan och skyltarna längs vägen testa Dalslandsleden, eller i alla fall en del av den. Leden kommer in i Vänersborgs kommun vid Gestad, går söderut och passerar Dalbobron in mot stan.

Den valda etappen är ungefär en och en halv mil och börjar vid Residensbron, går förbi torget, rundar Trenovaområdet och fortsätter längs Torpavägen. När TTELA tittar närmare på skyltningen för cyklister vid Arenan kommer Karin Hedenäs och Susanna Dahlén susande. De följer egentligen inte någon led utan färdas helt enkelt från punkt A till punkt B.

– Vi är på väg till stan, säger Susanna Dahlén.

De känner inte till cykelkartan men Karin Hedenäs säger:

– Det vore roligt att prova någon gång.

När de två rullar vidare mot sitt mål fortsätter TTELA förbi Arena Vänersborg, över Gropbron och svänger vänster ner på södra sidan av Karls Grav. Nu är vi utanför själva Vänersborg och turen går förbi kolonistugorna på Nabbensberg. Här är det lugnt, en joggare, en kvinna med barnvagn men inga cyklar.

 

Genom Onsjö går cykelvägen i kanten av bostadsområdena. Förmiddagen är fridfull. Någon sitter och halvsover på sin altan, en annan påtar i den torra jorden och på en gräsmatta irrar en robotgräsklippare runt. I södra delen av Onsjö svänger leden västerut mot Korseberg.

Vid Brätte ridskola viker man av mot Öxnered och följer cykelvägen på den gamla banvallen. En träningscyklist kommer farande men det är lång mellan tvåhjulingarna. Men så dyker Maria och Stefan Müller upp. De är nyinflyttade i Vänersborg och har hittat en egen tur som går via Brinkebergskulle sluss.

– Det är en ganska lång runda, den tar upp mot två timmar att cykla. Vi vill gärna uppleva nya platser. Vi cyklar så ofta vi kan, det blir någon gång i veckan, säger Maria Müller.

När de hör talas om cykelkartan bestämmer de sig för att skaffa ett exemplar.

 

Dalslandsleden fortsätter till Öxnereds station där man passerar över järnvägen och vidare till skolan. Därifrån är det raka spåret längs Öxneredsvägen fram till Krypetorpsvägen där leden svänger förbi Katrinedal och vidare mot Stora Hästefjorden. Rutten lämnar kommunen via väg 173 mot Stigen. Men TTELA fortsätter rakt fram, hakar på leden igen på Dalbobron och fullbordar varvet vid Residensbron.

Vänersborgsdelen av Dalslandsleden är lättcyklad och behaglig. Den går igenom både centrala staden, bostadsområdena i Onsjö, Öxnered och Blåsut och landsbygden där emellan. Och man behöver definitivt inte trängas, några mängder av cykelturister var i alla fall inte ute den första augusti 2017.

Cykelkartan

Den nya cykelkartan för Vänersborg är framtagen av Vänersborgs kommun och Visit Trollhättan Vänersborg. Den är gratis och finns att hämta i kommunhuset eller i turistbyrån. Möjligheten finns också att ladda ner den från kommunens hemsida.

Fem olika leder finns med:

Dalslandsleden börjar och slutar i Vänersborg. Den sammanlagda sträckan är 36 mil.

Sverigeleden är 262 mil lång och förgrenar sig över hela landet.

Västgötaleden slingar sig fram över hela Västergötland och är 114 mil.

Linnéleden går genom både Vänersborg och Trollhättan via Vargön och Västra Tunhem och är sju mil lång.

Hälsans stig är en sju kilometer lång slinga inne i Vänersborg.

 

Källa: swedenbybike.com, vanersborg.se, trollhattan.se

MEST LÄST