Spelmonopolet dras inför EU-domstol

EU-kommissionen drar det svenska spelmonopolet inför EU-domstolen. Förändringar som unionen krävt har inte blivit av.Sverige har misskött spelfrågan i 15 års tid, säger EU-parlamentarikern Christofer Fjellner (M).

ANNONS
|

"Kommissionen anser att det sätt som det svenska spelmonopolet på sportspel är organiserat inte är konsekvent... Förändringar i den svenska spellagen för att den ska följa EU-lag har länge aviserats, men aldrig genomförts", skriver kommissionen i ett pressmeddelande i dag.

Det handlar om två områden: i ett fall om reglerna för sportspel på internet, i det andra om pokerspel på nätet.

För knappt ett år sedan gav EU-kommissionen Sverige två månader på sig att förklara varför Sveriges regler för onlinespel "varken är systematiska eller konsekventa". Dåvarande regeringen var dock avvisande i sitt svar.

- Jag är inte förvånad. Sverige har misskött spelfrågan i 15 års tid och legat under hot om stämning under väldigt många år, säger EU-parlamentsledamoten Christofer Fjellner (M) som länge arbetat för en avreglering.
- Man ska vara försiktig med att förutspå domstolsutslag, men det finns ju en hel rad domar . . . där nationella monopol av den här typen har fått stryk. Och skälen till det är i grund och botten samma skäl som i kritiken mot det svenska spelmonopolet - nämligen att man bryr sig mer om intäkterna från spel än att skydda människor från spelmissbruk. Det finns nog få i Sverige som tror att vi har ett spelmonopol för att få människor att inte spela, med tanke på hur mycket reklam som vi utsätts för av det statliga spelmonopolet, säger Fjellner.

I stället för att försöka försvara "hyckleriet" i EU-domstolen hoppas han nu på en ändrad spellagstiftning.

ANNONS
- Tyvärr har det funnits en tendens hos alla finansdepartement och alla finansministrar, oavsett politisk färg, att tycka att intäkter från spelmonopolet är lite för viktiga. Spelberoende är ett stort problem, men ibland får jag en känsla av att finansdepartementet är kanske de som är mest spelberoende av alla i Sverige.

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) har ännu inte tagit del av kommissionens stämningsansökan, men säger i ett pressmeddelande att regeringens avsikt är att påskynda arbetet med att hitta ett licenssystem som ska kunna införas i Sverige. "Med ett nytt system ska spel bedrivas sunt och säkert. Då kommer också tillsyns- och tillståndsmyndigheten Lotteriinspektionens roll att förstärkas".

ANNONS