Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/4
ANNONS ▼

Boxning – en sport för alla

För ett och ett halvt år sedan hade Vänersborgs boxningsklubb bara 30 medlemmar. Sedan dess har de ökat rekordsnabbt, och i dag är de över 100 medlemmar.

Det är eftermiddag i Vänersborg, solen skiner och Vänern ligger spegelblank. Högst uppe i huset Fregatten på Vassbotten håller Alnes Omerovic på att förbereder kvällens träning. Som både huvudtränare och ordförande är han navet i Vänersborgs boxningsklubb och en av anledningarna till den kraftiga ökningen av medlemsantalet – från 30 till 100 medlemmar på drygt ett år.

– Många har kommit hit för att de hört om oss från andra. Sedan har boxning blivit mer accepterat den senaste tiden, det syns mycket i medier och så, säger Alnes Omerovic.

Klubben har i dag tre träningsgrupper – en för nybörjare, en för avancerade och en för tjejer.

Det är snart dags för nybörjargruppens träning att börja och rummet fylls på hela tiden. Här tränar alla tillsammans – barn och vuxna, tjejer och killar. Och människor från många olika länder – Italien, Sverige, Afghanistan, Serbien, Finland, Bosnien, Syrien och Norge för att nämna några. Fler av dem är nya i Sverige och har kommit till klubben för att få boxas, de är också en stor anledningen till den stora ökningen av medlemmar.

– Alla hjälps åt, det spelar ingen roll vart du är ifrån eller hur gammal du är. Här måste alla hjälpas åt. En av våra värderingar är att alla är lika mycket värda. Och de som tränar här får lära sig att jobba med väldigt olika individer, det har gett oss en bra sammanhållning, säger Alnes.

Ezatollah Oria boxades i sitt hemland Afghanistan och när han för knappt ett och ett halvt år sedan kom till Sverige tog det bara några månader innan han började boxas med Vänersborgs boxningsklubb.

– Jag sa till min godeman att jag ville börja med boxning, och han visade mig klubben, säger han.

Han är en av klubbens tävlingsboxare och har redan hunnit vinna ett silver i ungdoms-SM. Men han siktar betydligt högre än så.

– Boxning är helt mitt liv. Jag ska kämpa för att bli bäst i världen. 

Genom boxningen har Ezatollah lärt sig svenska och träffat nya vänner.

– Alla här är mina vänner. Och Alnes är väldigt bra och snäll.

I början av året valde även klubben att starta en träningsgrupp för tjejer i åldrarna 10-15 år för att på så vis locka fler tjejer till sporten.

– Tidigare hade vi en tjej som boxades men nu är det 15-20 stycken. Många tjejer vill träna men är försiktiga med att ta första steget. När man tänker på boxning tror man nog att man måste vara stor och stark men så är det inte, alla kör efter sin egen förmåga så det spelar ingen roll hur du är fysiskt, säger Alnes.

Men det stora intresset för klubben är inte bara positivt, det ställer även till en del problem. När ökningen började höll klubben till i en lokal på Restad gård, men den blev snabbt för liten och man fick se sig om efter en annan. Valet föll på Fregatten på Vassbotten där man flyttade in i januari förra året, men nu har man växt ur även den.

– Vi kan inte ta emot fler medlemmar nu utan har upprättat ett kösystem. Det är bra för klubben att det finns ett stort intresse men man vill inte behöva säga nej. Men vi får inte plats fler i den här lokalen, vi försöker hitta en ny men det är inte så lätt, säger Alnes Omerovic.

Uppvärmningen är avklarad och det är dags att börja slå. Boxarna delas upp i par av Alnes, för honom är det viktigt att alla kan vara med alla. För sammanhållningens skull.

– Alla är vänner och många har börjat umgås privat efter att de träffats här. Idrott är ett gemensamt intresse som för dem samman, förklarar han.

MEST LÄST