Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

BB140115CS025
Motgång. Curlingklubben Vänersborg har i flera år fört diskussioner med kommunen om möjligheterna att bygga en curlinghall, men utan framgång.

Diskussioner om curlinghall strandade

Curlingklubben Vänersborg vill ha en egen curlinghall. I flera år har man försökt samplanera med kommunen, men känner nu att man har nått vägs ände. – Om det ska bli något så måste vi fixa allt själva, säger Jan ­Olsson, ordförande.

Under flera år har många och långa diskussioner förts mellan curlingklubben och Vänersborgs kommun om möjligheterna att bygga en curlinghall på Sportcentrum.

Flera förslag på platser har förts fram, men inget har blivit verklighet.

– Vi har haft diskussioner i ett antal år. Kommunen har aldrig sagt till mig att nu ska vi bygga, men vi har alltid blivit invaggade i tron att vi har det i hamn. Sedan har planerna fallit hela tiden, säger Jan Olsson, ordförande i Curlingklubben Vänersborg.

Tanken har varit att curlingklubben ska stå för finansieringen, men att man ska få hjälp av kommunen med vissa saker.

– Vi ska stå för hallen, men ha samplanering med kommunen angående mark, säger Olsson.

Senaste förslaget var att curlinghallen skulle byggas i botten av den nya sporthall (20x40 meter) som ska uppföras vid kortsidan av bowlinghallen. Men när det också gick i stöpet tappade Olsson och curlingklubben allt hopp.

– Om det ska bli något så måste vi fixa allt själva, säger han.

Håkan Alfredsson, chef på kultur- och fritidsförvaltningen, förstår Jan Olssons frustration.

– När jag pratade med Jan Olsson senast så kändes det som att vi var vid vägs ände. Jag har förståelse för att de har ett behov och är besvikna på att vi inte har kommit längre, men det finns ingen ovilja från vår sida, säger han.

Kommunen har hela tiden varit positiv till dialogen med curlinghallen, men har inte hittat en lösning som blir bra för alla.

– Det är mycket som ska till med mark och en finansiering som är trovärdig över tid. Vi har inte kunnat prioritera det framför annat, säger Alfredsson.

I en skrivelse till kommunstyrelsen vädjar nu curlingklubben om att kommunen ska anvisa dem till en mark där de kan bygga.

– Jag hoppas att kommunen kan visa oss ett markområde där vi kan bygga och att de kan bidra med ett bra markpris, eller att vi kan komma överens om att de disponerar marken men vi bygger hallen, säger Jan Olsson.

Har ni råd att bygga en egen hall?

– Vi vill åtminstone utmana oss själva och se om vi kan gå i hamn med det här. Men vi måste först se vilka förutsättningar vi har med mark och så vidare.

Varför är det viktigt med en egen curlinghall?

– Som det är nu är isen i ishallen och arenan inte curlingis och därför inte tillräckligt bra, så vi får spela våra hemmamatcher i Göteborg. En annan anledning är att vi får begränsat med tider nu och vi skulle kunna utveckla sporten om vi fick fler tider.

När det gäller förfrågan om mark kan Håkan Alfredsson inte ge några besked då det inte är han som äger den frågan.

MEST LÄST