Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Mikael Ekvall, springer för en biljett till Rio när EM i halvmaraton avgörs i Amsterdam den 10 juli.
Mikael Ekvall, springer för en biljett till Rio när EM i halvmaraton avgörs i Amsterdam den 10 juli.

Ekvall håller hoppet uppe om OS i Rio

Mikael Ekvall gjorde den bästa svenska maratontiden på 25 år när han sprang in på 2.12,07 i Frankfurt Marathon i slutet av oktober. Han klarade den internationella kvaltiden till OS i Rio med råge. Men Sveriges Olympiska Kommitté, SOK, har inte gett honom någon biljett – ännu.

SOK håller hårt på kvalgränserna till OS i Rio. En som fått erfara det är Vänersborgsbördige långdistanslöparen Mikael Ekvall, numera tävlande för Strömstads Löparklubb. Det fattas sju sekunder över ett maraton på 42,2 kilometer.
– Jag tycker det är väldigt konstigt att jag inte fått klartecken ännu, säger Mikael Ekvall, som för tillfället befinner sig hemma i Vänersborg där han återhämtar sig efter de senaste veckornas tuffa träning inför EM i halvmaraton. Det avgörs i Amsterdam den 10 juli.
Formen känns dock bra.
– Det tycker jag. Och det ska bli kul att tävla i Amsterdam. Det som är extra roligt är att Sverige har ett lag med.

Utöver Ekvall ingår även den rutinerade trion Mustafa Mohamed, Fredrik Uhrbom och David Nilsson i det svenska herrlaget. I det svenska damlaget finns för övrigt Isabellah Andersson, som blir Trollhättebo senare i sommar, med.
– Det är svårt att sikta på någon placering eftersom jag inte sett startlistan ännu. Men jag hoppas såklart på att springa så snabbt som möjligt, säger Mikael Ekvall.
Han hyser därmed också en förhoppning om att få den där åtråvärda OS-biljetten till Rio.
– Amsterdam är sista chansen. Men jag har påbörjat maratonträningen inför OS, även fastän jag inte fått någon biljett ännu. Jag hoppas fortfarande på att bli uttagen och en bra insats i Amsterdam kan förhoppningsvis hjälpa till.
Den svenska friidrottstruppen till OS Rio består i dagsläget endast av åtta namn. Men flera friidrottare ligger precis på gränsen till OS – och EM i Amsterdam, 6–10 juli, är sista chansen att övertyga SOK.

Kriterierna till OS i Rio är hårt satta av SOK. Utövaren ska kunna vara med och konkurrera om en plats bland de åtta främsta.
Väl hårda krav, menar Ekvall själv.
– Med de krav som SOK ställer så innebär det att färre orkar satsa, det gäller i alla idrotter.
Ekvalls personbästatid från Frankfurt, 2.12,07, hade räckt till att bli sjua i London-OS 2012. Men det är samtidigt svårt att jämföra tider mellan olika banor då det kan skilja en hel del i kuperingen.
På sociala medier har det startats en namninsamling för att få Ekvall nominerad. Där menar man att de kvaltider som SOK satt upp är brutala.
Björn Fohlin, presschef och ansvarig för mediafrågor på SOK, säger att det inte är skrivet i sten att man måste klara en kvaltid för att nå OS.
– Det finns andra saker som kan påverka också. För friidrottens del är det Carina Skoog, vår sportchef, som sköter uttagningen tillsammans med friidrottens förbundskapten Karin Torneklint.
Fotnot: TTELA sökte under måndagen Carina Skoog, sportchef på SOK, utan framgång.

MEST LÄST