I helgen ingår tre tjejer från VRK i den svenska 12-mannatruppen som ska spela F18-EM i rugby i Frankrike. Från vänster Minonna Nunstedt, Lynnia Tatu Robertsson och Sara Jönsson.
I helgen ingår tre tjejer från VRK i den svenska 12-mannatruppen som ska spela F18-EM i rugby i Frankrike. Från vänster Minonna Nunstedt, Lynnia Tatu Robertsson och Sara Jönsson.

Först EM – sedan lockar OS i Tokyo

OS i Rio de Janeiro har nyligen lagts till handlingarna. Om fyra år är det dags igen – i Tokyo. Då vill tre tjejer från Vänersborg vara med. – Det är en dröm som faktiskt kan bli verklighet, säger Sara Jönsson, nyutnämnd lagkapten i F18-landslaget i rugby.

ANNONS
|

7-manna i rugby gjorde som bekant entré i OS i Rio. Utan svenskt deltagande den gången, men det blågula målet är tveklöst att kvalificera sig till OS i Tokyo 2020. Om så sker på damsidan öppnas dörrar på vid gavel för tre, kanske fler, spelare från Vänersborgs Rugbyklubb. Trion Sara Jönsson, 18, Minonna Nunstedt, 17, och Lynnia Tatu Robertsson, 17, utgör nämligen stomme i det F18-landslag som på fredag avreser till Frankrike för spel i EM. Om fyra år har de åldern inne som seniorer, och att få medverka i ett OS är naturligtvis en dröm som överträffar allting annat. – Det skulle vara häftigt, säger de tre och förklarar att Sverige tillhör den högsta divisionen i Europa och därmed har en bra chans att kvala in till Tokyo-OS. Men först alltså EM i franska ­Vichy, med start på lördag spelar de blågula tjejerna tre gruppspelsmatcher och dagen efter placeringsmatcher. Sara Jönsson var med redan i fjol, då blev Sverige elva av tolv del­tagande lag. – Nu ska vi försöka bli bättre placerade än då, säger Sara som tar över lagkaptensbindeln efter Sanne Mossberg, också hon från VRK, och som nu fallit för åldersstrecket i F18. – Det känns stort, jag har lite att leva upp till, menar Sara Jönsson, som ser fram emot sin nya roll: – Att vara lagkapten betyder mer ansvar och så får jag ju ha lite koll på de andra. Vice lagkapten i blågult är Minonna ­Nunstedt, så hennes uppgift blir bland annat att bistå – och ha koll på Sara ... Sara Jönsson har bara spelat rugby i tre år, ”jag spelade golf innan det”, Minonna och Lynnia i drygt tio. Lynnia Tatu Robertsson kommer från en riktig rugbyfamilj där pappa Mike har varit en stor profil inom sporten i ett par decennier liksom mamma Maria. Och storebrorsan Jack, som i dagarna är på ingång efter elitrugbyspel i Nya Zeeland. – Det är nervöst och spännande, säger Lynnia om känslorna inför helgens EM-slutspel. De två andra VRK-tjejerna håller med. Men framförallt blir det ett kul äventyr där chanserna bedöms som ganska goda att förbättra fjolårets EM-resultat. – Spanien är ett riktigt tufft gäng och där lär vi få svårt, Wales där­emot tror jag håller ungefär samma klass som Sverige. Om Andorra vet vi inte särskilt mycket, men landet ligger ju mitt emellan Frankrike och Spanien, så de har säkert många bra spelare, analyserar Sara Jönsson.

ANNONS
ANNONS