Här är Martins nya arena

Efter 26 år som polis har Martin Fredman sadlat om. Sedan 1 november är han säkerhetschef på Svenska Fotbollförbundet och högste ansvarig för säkerhetsarbetet kring den fotboll som spelas. Dels i Sverige, men även internationellt via de olika landslagen.

ANNONS
|

– På sätt och vis är det ett naturligt steg att ta, då jag jobbat mycket med säkerhetsfrågor rörande idrottsevenemang inom polisen de senaste tio åren, säger Martin Fredman som har rötter i Vänersborg.

Martin Fredman har ett förflutet som elitidrottsman. På meritlistan finns junior-VM-silver i bandy från säsongerna 1985 och 1986. Ett av åren blev han utsedd till hela VM-turneringens bäste målvakt.

Han spelade även i IFK Vänersborgs A-lag under några år i slutet av 80-talet och början av 90-talet. Där gjorde han avtryck som en stabil och trygg sista utpost.

– Jag fick A-lagskontrakt som 16-åring. Det var till säsongen 1987 när vi gick upp i allsvenskan, som då var den högsta serien, berättar han.

ANNONS

Martin Fredman minns särskilt den stenhårda träningen under ledning av Per-Axel ”PAJ” Josefsson och den enorma uppmärksamhet bandyn fick i Vänersborg i och med den satsning mot eliten som då genomfördes och senare blivit framgångsrik.

Kanske är det de åren som gjort Martin Fredman härdad. Åtminstone ur perspektivet att han stimuleras av att lösa svåra uppgifter.

– Ser man det ur en idrottslig synvinkel så är man som målvakt i en utsatt situation. Jag har satt mig i utsatta situationer många gånger i yrkeslivet också och har trivts med det. Jag tycker om att driva frågor och gillar att ha ansvar. Det är en drivkraft för mig och förhoppningsvis kan man få någonting uträttat i livet av det och känna att man gjort lite skillnad i vart fall.

Det är svårt att göra en intervju med Martin Fredman utan att beröra det brutala mordet på Lisa Holm sommaren 2015. Martin Fredman blev känd för den svenska allmänheten när han som en av två insatschefer ledde arbetet kring eftersöket av den försvunna Lisa Holm, ett fall som skar genom den svenska folksjälen och inte lämnade någon i landet oberörd.

– Det var hemskt att i början inte komma åt hur det hade skett. Men jag tror det var viktigt att jag hade varit inom polisyrket så pass länge när det här hände. Man blir professionell och stänger av kroppen och lägger fokus på att lösa uppgiften.

ANNONS

Martin Fredman utbildade sig till polis parallellt med karriären som bandyspelare. Ganska snart efter utbildningens slut 1994 fick han en tjänst som yttre befäl i radiobil i områdena Kortedala/Bergsjön i Göteborg och då var bandykarriären över. Och nu, efter elva år som yttre poliskommissarie med ansvar att täcka hotfulla situationer som demonstrationer, gisslandrama och riskarrangemang inom musik och idrott, dels i Västra Götaland, dels nationellt, har han lämnat polisyrket helt och hållet.

– Jag har älskat att jobba som polis sedan den första dagen. Men jag lämnar för ett annat toppenjobb med säkerhet och service som huvudfokus och det känns både spännande och stimulerande.

Vad exakt är det du ska göra som säkerhetschef på Fotbollförbundet?

– Jag kommer att ha det övergripande ansvaret för allt säkerhetsarbete kring fotbollen.

Som exempel nämner Martin Fredman att han just nu planerar inför Sveriges VM-kvalmatcher på Friends Arena i Solna under våren och U21-EM som spelas i Polen i juni. Europa Leaguefinalen på Friends i maj är han också ansvarig för. Den planeringen upptar mycket tid och även allsvenskan och superettan tar en hel del tid i anspråk.

– Men även på lokal nivå sker mycket arbete. Det är extra roligt att jag nu kan hjälpa Vänersborgs FK i deras planering inför Svenska Cupen med allsvenska gäster på Vänersvallen, säger Martin och ler.

ANNONS

Är det säkert att gå på fotboll i Sverige i dag?

– De allra flesta arrangemang är säkra att gå på och det räcker oftast med att ordningsvakter och någon enstaka polis finns på plats. Men jag förstår att det finns de som drar sig för att gå på till exempel några av våra högriskderbyn eller andra matcher som historiskt ibland uppfattas som stökiga.

Martin Fredman utvecklar resonemanget.

– Sverige är en del av Europa och stora arrangemang som lockar många människor är alltid intressanta mål för terrorister. Finalen i Uefa Europa League spelas på Friends Arena den 24 maj och är ett sådant arrangemang där det krävs hög säkerhet och där tyvärr terroraspeketen måste finnas med i planeringen.

Hur ska man förbättra säkerheten på svenska fotbollsarenor?

– Först så vill jag säga att den överlag är bra. Oerhört många arrangemang passerar förbi obemärkt. Under 2016 har vi haft en match i Jönköping, en i Helsingborg, IFK Göteborg mot Malmö och några av derbyna i Stockholm där det varit oroligt. Men två saker som vi behöver komma tillrätta med är pyroteknik som tas med in på arenorna och att supportrar uppträder maskerat. Det är komplexa frågor att jobba vidare med.

ANNONS

Vems ansvar är det att förbättra säkerheten?

– Förbundet ”äger” reglerna. Klubbarna är ansvariga för arrangemanget och att regler från Svenska Fotbollförbundet och svensk lag efterföljs. Min roll är att se till så att matchdelegater och ibland även säkerhetsdelegater besöker de matcher som spelas i förbundsserierna. Och självklart att ta del av de återrapporter delegaterna gör och se om och i så fall vilka brister som funnits i ett evenemang. Och om man ska gå vidare med något ärende till disciplinnämnden.

Är det realistiskt att få bort läktarvåldet från svenska fotbollsarenor?

– Det måste vara målsättningen. Alkohol bidrar till att det blir oroligt. Jag tycker att tillgången på alkohol på arenor borde begränsas och folk som är märkbart berusade ska inte släppas in på arenorna.

I till exempel England – men även i Holland – var det stora problem med läktarvåld för 20-30 år sedan. Det hör man inte lika mycket om i dag. Har läktarvåldet minskat i de länderna?

– Jag har varit privilegierad att få vara polis även internationellt och har följt polisinsatser i andra länder. I England är problemen absolut inte lösta. Mycket av de stora problemen som tidigare fanns kring matcher i Premier League återfinns nu kring lag i lägre serier.

ANNONS

Arenavåld och oroligheter finns i samband med herrmatcher, men inte i samband med dammatcher. Varför ser det ut så?

– Det är inte samma typ av publik som går på matcherna. De människor som är aggressiva på våra herrmatcher går inte på damfotboll.

Kan man lära sig någonting av det?

– Det finns mängder med grepp att ta. Vi från fotbollens sida jobbar oförtrutet vidare med nära samarbete med olika supporterorganisationer och med nära samverkan med polis och andra myndigheter.

Du var inne på problemen med att en del supportrar är maskerade. Vad tänker du om den lag som föreslås kring generellt maskeringsförbud på arenor från den 1 mars? (Lagen klubbades igenom av riksdagen på onsdagen, redaktionens anmärkning)

– Det har funnits maskeringsförbud tidigare eftersom klubbarna i allsvenskan haft det som en egen regel. Men vi ska förhålla oss positiva till att en ny lag är på gång även på riksnivå, en lag som ger polisen ett tydligare verktyg att jobba med mot de som väljer att maskera sig.

– Men som jag läst lagförslaget innehåller det många undantag, som till exempel religiös täckning. Det är ett sätt att flytta fram positionerna och tydligt markera att detta beteende inte är okej. Men vi får se hur väl lagen kommer att fungera och hur polisen väljer att tillämpa den när den väl är på plats.

ANNONS

Och problemen med matchfixning då?

– Det är ett intressant problem att ta tag i och enligt min mening det absolut enskilt största hotet mot själva idrotten, eftersom det tar sig ända in i idrottens grundidéer. Svenska Dagbladet, DN och Uppdrag Granskning har gjort utmärkta reportage där man belyser problemen.

Martin Fredman beskriver att problemen med matchfixning ännu så länge främst finns i lite lägre serier.

– Det kan handla om spelare som tar rött kort, skapar en hörna, eller vidtar någon annan åtgärd som kan påverka resultatet i en match. Oavsett vilket måste man fronta de klubbar där problemen finns. Det måste finnas system som larmar så att idrotten kan behålla sin tro- värdighet. Det är enorma pengar inblandade i spelande och det lockar fram en hel del ljusskygga personer som med löften om pengar eller med hot om våld förmår spelare att påverka till exempel ett resultat.

Utifrån sin roll inom Svenska Fotbollförbundet är Martin Fredman en av de aktörer som ska stävja problemen med matchfixning.

Fakta: Martin Fredman

Ålder: 46 år.

Bor: I Göteborg, född och uppvuxen i Vänersborg.

Aktuell: Har efter 26 år inom polisen bytt yrke och är sedan 1 november säkerhetschef på Svenska Fotbollförbundet.

ANNONS