Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/7
ANNONS ▼

"Jag är inte mätt på löpningen"

För ett år sedan grusades drömmen om OS i Rio, men det stoppar inte maratonlöparen Isabellah Andersson. Nu satsar hon mot Tokyo 2020. – Jag är inte färdig med löpningen, säger hon.

Isabellah Andersson är en av Sveriges främsta friidrottare genom tiderna. Meritlistan är lång och innehåller bland annat 31 individuella SM-guld, ett EM-brons, sju vinster i Stockholm maraton och en 18:e plats på OS i London.

Den hade även kunnat innehålla en plats i Rio-OS i somras, men den drömmen blev inte sann.

– Vi hade bestämt att jag skulle springa i Rio och sedan avgöra om jag skulle fortsätta med löpningen eller inte. Jag kvalade in internationellt men SOK hade satt en annan kvaltid som jag missade, så jag fick inte åka. Jag var väldigt besviken, berättar Isabellah.

Efter besvikelse och krossade drömmar växte att annat beslut fram, en satsning mot OS i Tokyo om tre år.

– Jag älskar att springa och är inte mätt på löpningen ännu, därför har jag bestämt mig för att fortsätta. Jag är väldigt nyfiken på hur bra jag kan bli och hur fort jag kan springa, det driver mig framåt, säger Isabellah.

Mer om satsningen senare, först en snabb återblick.

Det hela började i den lilla byn Manga i Kisii i Västra Kenya där Isabellah är född och uppvuxen. I övre tonåren flyttade hon till Nairobi. Där träffade hon några som tränade löpning och orientering, och hängde på. Genom ett par svenska orienterare som besökte Kenya fick hon möjlighet att 2004 åka till Sverige för att tävla i O-ringen. Året efter besökte hon Sverige igen och träffade då sin man Lars, ett år senare gick flyttlasset. Resten är som man brukar säga historia.

För knappt ett år sedan flyttade Isabellah Andersson till Trollhättan från Blekinge tillsammans med maken Lars och dottern Beyoncé. Och även om de inte riktigt hunnit bo in sig i sin nya stad än eftersom de varit i Kenya hela vinterhalvåret så trivs de väldigt bra.

– Min syster med familj bor här och så har jag en del bekanta här. Vi har inte bott i Trollhättan så länge men vi älskar det, här är vi hemma.

För en månad sedan utökades familjen när parets andra barn föddes. Till skillnad från förra graviditeten då Isabellah tränade nästan hela tiden blev det den här gången ett åtta månader långt träningsuppehåll.

– Nu när jag har varit gravid och inte kunnat träna har jag saknat det väldigt mycket. Men nu börjar livet komma tillbaka igen, jag mår jättebra. Det är lättare att springa maraton än att få barn, maraton är ingenting i jämförelse.

I veckan började satsningen mot OS på riktigt. Två pass om dagen, två mil om dagen. I nya områden, på nya vägar och nya träningsstigar.

– Jag känner inte till det så jättebra här ännu. Min svåger (Henry Gross reds anm) är också löpare så han känner till vad som finns, det är också bra att kunna ha någon att träna med. Jag älskar att springa på grusvägar. Jag sprang i skidspåret i Strömslund i veckan, men även på Hunneberg är det bra.

Nu finns en plan fram till 2020, tre år med tuff träning. Men innan dess är det några delmål att passera. Det första är maraton på VM i London i augusti dit Isabellah har kvalat in, men hon är inte helt säker på om hon ska springa.

– Det beror på hur det går, jag har precis börjat träna så det beror på hur kroppen reagerar.

Hur tror du satsningen mot OS kommer att gå?

– Jag tror att jag kommer till OS annars hade jag inte gjort den här satsningen. Jag är fortfarande hungrig, jag är inte färdig med löpningen.

Hur det blir efter Tokyo återstår att se, en eventuell satsning på ultramaraton finns i tankarna. Men det enda som egentligen är helt säkert just nu är att hon aldrig kommer att sluta springa.

– Jag kommer alltid att fortsätta springa, 2020 är inte slutet, säger Isabellah Andersson.

Isabellah Andersson

Ålder: 36 år

Familj: Maken Lars Andersson, dottern Beyoncé, 8 år, och sonen Lennox, 1 månad

Bor: Björndalen

Meriter: 31 SM-guld, sju segrar i Stockholm maraton, EM-brons i maraton

Aktuell: Satsar mot OS i Tokyo 2020

MEST LÄST