Junioren Linus Kristiansson sprang startsträckan för Trollhättans SOK på Jukolakavlen i Finland
Junioren Linus Kristiansson sprang startsträckan för Trollhättans SOK på Jukolakavlen i Finland Bild: Lars Hogedal

Kristiansson först ut i Jukolakavlen

Motsvarigheten till 10-mila är i Finland Jukola- och Venlakavlen. I herrstafetten över sju sträckor startade 1 800 lag och i damklassen med fyra sträckor 1 500.

ANNONS

TSOK:s damlag med kvartetten Ida, Josefine och Malin Kristiansson samt Moa Ericsson kom på 113:e plats.

Tävlingen avgjordes i skogarna runt Hälvälä Flygfält väster om Lahtis som till största delen består av gropterräng som formats under istiden. Gropområdena omgavs av snabblöpt tallmo och mindre bergspartier.

På den andra sträckan gjorde Josefine Kristiansson ett starkt lopp. Hon plockade 84 placeringar på den 6,2 kilometer långa sträckan.

Det blev svensk seger genom Stora Tuna OK med suveräna Tove Alexandersson på slutsträckan.

I herrtävlingen startade TSOK med löpstarka förstaårsjunioren Linus Kristiansson på den elva kilometer långa sträckan. Han växlade som 163:a efter ett jämnt lopp i den hårda konkurrensen. Laget tappade på andra och tredje sträckan men på den fjärde avancerade nyförvärvet från Vårgårda, Simon Andersson, hela 94 placeringar.

ANNONS

I mål efter sju sträckor och 79 kilometer fick trollhättelaget placeringen 327 distanserade med nästan fyra timmar av vinnarna Koovee från Finland.

Under helgen avgjordes också etapptävlingen Tre Skåningar och en Dansk i Helsingborg och Helsingör.

Tre av etapperna var av sprintkaraktär i områden med omväxlande bostadsbebyggelse, parkområden och bokskog. Strax norr om Helsingör i Danmark avgjordes den fjärde etappen över medeldistans i flack och stigrik terräng med en hel del svårframkomlig undervegetation.

Resultaten från de fyra etapperna sammanräknas och i D35-klassen var Emelie Svalin, Vänersborgs SK, helt överlägsen och vann med över fem minuters marginal till tvåan Marlene Bjärehed från Malmö.

ANNONS