SM-LADDAR. Marianne Ahlborg tränar för fullt med sikte på säsongens stora mål, SM i boxning i Borås första dagarna i juli. I bakgrunden ses tränaren Alnes Omerovic.
SM-LADDAR. Marianne Ahlborg tränar för fullt med sikte på säsongens stora mål, SM i boxning i Borås första dagarna i juli. I bakgrunden ses tränaren Alnes Omerovic.

Marianne tar ny sats i grannklubben

Fem år blev det i Skoftebyns AIS. Sedan var det dags för miljöombyte. – Klubben var inte redo att satsa på mig och jag behövde en nytändning, säger Marianne Ahlborg och förklarar med detta bytet till Vänersborgs Boxningsklubb.

ANNONS
|

Marianne Ahlborg, 26, började med boxning relativt sent, som 21-åring. Men Trollhättetjejen gjorde snabbt framsteg och har bland annat krönt sin karriär med två Golden Girl-titlar, ett landslagsframträdande mot Finland i Arena Älvhögsborg i höstas och kanske framförallt, utnämningen till Årets kvinnliga idrottare i Trollhättan 2016 på Idrottsgalan i början av april.

Under den här perioden har hon representerat Skoftebyns AIS, men sedan en månad tillbaka är klubbytet ett faktum.

– Jag har stått stilla i min utveckling och behövde en förändring. VBK var ett naturligt val, det är ju närmaste klubben, jag har vänner här och jag känner Alnes Omerovic (tränaren) sedan tidigare, säger Marianne Ahlborg.

ANNONS

Ett annat plus i VBK är att det finns flera tjejer som boxas – i SAIS var Marianne ensam.

– Jag har blivit mottagen med öppna armar och jargongen blir en annan när det är en bra mix av killar och tjejer.

Marianne Ahlborg trivs med sin nya tränare Alnes Omerovic:

– Han låter mig vara den boxare jag är och jag känner redan att jag har blivit bättre på mitt försvar, vi har jobbat mycket med min gard. Och självförtroendet är mycket bättre, jag har hittat glädjen igen.

Omerovic:

– Försvaret måste funka om attacken ska funka. Med rätt träning kan Marianne gå hur långt som helst.

VBK-tränaren har mycket gott att säga om sin nya skyddsling.

– Marianne är driven, har ett starkt psyke och vill mycket. Hon är stark, explosiv och enkel att träna, hon är lyhörd och gör som jag säger, konstaterar Alnes Omerovic och skrattar.

Delmål är viktigt på vägen, menar Marianne Ahlborg, och det första är ett sparringläger för tjejer i Höllviken med bland annat en proffsboxare på plats, sedan Haringey Box Cup i London – ”en jätteturnering med tuff konkurrens” – och sedan säsongens stora mål, SM i Borås 1-3 juli.

ANNONS

Marianne Ahlborg är nära nog besatt av tanken att ta SM-guld. Det har hon upprepat om och om igen de senaste åren, som ett mantra.

– Jag ska ha det där guldet – förr eller senare. Jag ger mig inte förrän jag har det, säger hon och förklarar varför det är så viktigt:

– Vinner man SM har man i regel en landslagsplats. Och med en sådan följer läger och annat som är bra för karriären.

Marianne har två SM-brons, men är inte ett dugg stolt över dem.

– Snarare att jag grämer mig över bronsmedaljerna, de har ingen plats i prishyllan. För mig räknas bara att stå överst på prispallen.

Marianne Ahlborg är rankad tvåa i Sverige i sin viktklass 69 kilo, före sig har hon bara Malena Hede.

Den 3 juli är det meningen att VBK-boxaren ska vara i SM-final.

Och vinna det guld som hon längtar så infernaliskt efter.

Fotnot: VBK har två boxare till under SM i Borås – Toni Nohra i 69 kilo och Rebecka Swahn i -81 kilo.

ANNONS