Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

IMG_1716
Ödmjuk. Johan Söder, 91 år gammal, är en av grundarna till Göta Bollklubb och är 74 år senare fortfarande aktiv som ledare.

Nu får "Mister Göta" pris för sina insatser

I 74 år har han varit en del av Göta BK. Nu tilldelas Johan Söder, 91, Riksidrottsförbundets finaste utmärkelse. – Det känns bra, men de andra är mer värda det, säger han.

Den 1 april 1943 grundade han, tillsammans med fyra kompisar, Göta Bollklubb, 17 år gammal. På dagen 74 år senare är han fortfarande en aktiv ledarfigur i klubben.

Under åren har han haft de allra flesta roller man kan ha i en idrottsförening; spelare, tränare, materialare, ja till och med linjedomare vid ett tillfälle. Sista matchen som spelare gjorde han vid en ålder på dryga 50.

Riksidrottsförbundet har nu beslutat att Johan Söder ska få deras högsta utmärkelse, RF:s förtjänsttecken i guld, för sina mångåriga och utmärkta insatser för den svenska idrotten.

– Är jag värd det? Det känns bra, men de andra är nog mer värda det, säger en ödmjuk 91-åring.

Han pekar på sina kollegor. Och det är ödmjukheten som kännetecknar "Mr. Göta" bäst, enligt kollegorna Anders Nordström och Ulric Abrahamsson.

– En jul när vi fick sålt 500 julkalendrar, varav Johan hade sålt 400 själv, var det vi andra som fick beröm av honom, säger Ulric och skrattar.

Priset skulle Johan ha fått vid en ceremoni på Riksidrottsmötet i Karlstad 19-21 maj, men då han inte har möjlighet att ta sig dit ska han i stället få priset på hemmaplan av Västergötlands Fotbollförbund.

Hans bästa minnen från åren i Göta BK är midsommarfirandena med klubben där han agerat dansledare sedan 1967. På senare år leder han dock inmarschen, då rörligheten inte är vad den har varit. Högst i kurs bland det sportsliga står derbyna mot Edet.

– Speciellt när vi vann. Och när vi gick upp i fyran, säger Johan och flinar.

2013 tog Göta BK steget upp till division 4 södra, klubbens hittills största sportsliga framgång. Men det har också funnits stunder då klubben haft problem att få ihop ett lag till seriepremiären.

– Jag minns det väldigt starkt. Vi hade inget fullt lag till seriestarten. Då kom det tårar hos Johan. Det fanns inte på pappret, för hos honom fanns det ju bara fotboll, berättar Anders Nordström, som är webbansvarig i klubben.

Johan Söders engagemang och passion för klubben råder det inga tvivel om. Även om han var mer aktiv för tio år sedan, så är han fortfarande i högsta grad delaktig.

– Han är alltid med på supporterbussen och på vartenda styrelsemöte, även om han inte hör vad som sägs, säger Anders Nordström och skrattar.

– Det har varit jätteroligt från början till slut, säger Johan om sin långa resa med Göta BK, klubben i hans hjärta.

MEST LÄST