Nytt banrekord av Andreas Åhwall

För nionde gången anordnade Aktiv Öresjö sin träningslöptävling, Edsvidsleden Trailrun. En tävling som lockade strax under 200 deltagare. Det blev banrekord på både herr- och damsidan.

ANNONS
|

Redan efter 300 meter bestod herrtäten av två löpare; Andreas Åhwall och Henry Gross. Efter ytterligare 300 meter drog Andreas Åhwall ifrån och blev ensam i täten.

– För mig personligen handlade det inte om ett taktiklopp, utan efter cirka sexhundra meter så gjorde jag ett ryck och kände att Henry Gross inte hängde på. Jag var helt enkelt ute efter att sätta banrekord, sa Andreas Åhwall som sedan i höstas bor och arbetar i Trollhättan.

Och visst blev det banrekord. Andreas Åhwall, som tävlar för Hässleby SK, vann på nya rekordtiden 54.37 över 14 kilometer. En putsning av det tidigare banrekordet satt av Simon Jörgensen, Såtenäs, med nära två minuter.

ANNONS

Men rekord i all ära. Andreas Åhwall satsar mest på banlöpning.

– Närmast inriktar jag mitt tävlande på 5 000 och 10 000 meter banlöpning, med start i maj, sa Andreas Åhwall.

Tvåan Henry Gross blev till slut rejält ifrånsprungen av Åhwall, men hade god marginal ned till trean Gösta Myhrberg, Lidköping.

– Att jag skulle kunna vinna över Andreas Åhwall fanns inte, utan jag ville känna hur kroppen fungerar tävlingsmässigt. Jag har ju haft tävlingsuppehåll stora delar av 2016, samt haft lite sjukdomskrångel i början av 2017, sa Henry Gross.

Första dam i målet var Mervi Heiskanen, Göteborg, som med 1.12.29 slog det gamla banrekordet med nästan en minut. Det tidigare rekordet innehades av Helena Sandin, LKTV88.

– Vad trött jag är, sa damsegrarinnan och blundade, men det var ett varierande och härligt lopp att springa.

Efter toppduon kom trötta löpare i strid ström över mållinjen, där de flesta mer eller mindre kippade efter andan efter den jobbiga banan.

Dock var det många löpare som var glada över att ha klarat av banan och fått härliga naturupplevelser hela vägen från starten där man efter 300 meter sprang över hängbron i närheten av Olidans kraftstation och avslutade tävlingsresan med att springa tillbaka över hängbron in mot målet. Löparna paserade bland annat Brandsbol, Edsvid, Ängens gård ut på Öresjövägen, Edsätersvägen korsade man upp till Torsredvägen. Oj, oj var det många motionärer, som yttrade sig, när målet passerades och flera sade att de var tvungna ta sig gående upp för de brantaste backarna.

ANNONS

– Jag gillar att springa i backar, men i denna tävling var det riktigt jobbig, sa tredjeplacerade Gösta Myhrberg, Lidköping.

Tävlingsledaren Martin Länje Temmes:

– Vi har inför varje år ökat del-tagarantalet. I fjol var det 150 deltagare och nu nästan 200 och detta i ett lopp där vi inte har någon startavgift.

Fakta: Resultat

Edsvidsleden Trailrun:

Herrar (3 i topp): 1) Andreas Åhwall, 54.37, 2) Henry Gross, 59.41, 3) Gösta Myhrberg, 60.28.

Damer (3 i topp): 1) Mervi Heiskanen 72.29, 2) Mirella Karlsson, 73.30, 3) Christin Ljungars, 73.51.

ANNONS