Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

BB140309DN022
Peter Ojala i matchen mot Tjeckien under Paralympics i Sotji 2014.

Ojala redo för VM

Om knappt två veckor drar paraishockey-VM i Sydkorea igång. Den 12 april gör Sverige entré mot Italien med Vänersborgaren Peter Ojala, 48, som lagkapten.

I mästerskapet som arrangeras i Gangneung gör sju nationer upp om, förutom världsmästartiteln, fem direktplatser till Paralympics 2018. Målsättningen för Peter Ojala och Sverige är glasklar.

– Vi har ett mål. Vi ska ta medalj och en direktplats till Paralympics. Det ser jag att vi har stora chanser att göra. Vi vill helst slippa kvala som vi behövde till förra spelen i Sotji, säger han.

Ojala ser USA som stora favoriter till guldmedaljen, och att platserna bakom är mer ovissa. Sverige behöver alltså bli sämst femma för att slippa kvala in.

– Vi brukar spela jämnt mot Norge, Italien, Tyskland och Sydkorea. Det handlar mycket om dagsform, men vi har inga skador. USA är USA, de är i en klass för sig.

Att börja turneringen mot ett likvärdigt lag som Italien ser han som skönt. Dock har de två utropstecken att akta sig för.

– Planker och Rosa, de ligger bakom det mesta Italien gör och är nyckelfigurer.

Matchen efter, den 13 april, väntar de regerande världsmästarna USA, som kommer till Sydkorea med största delen av sin guldtrupp intakt. Då blir det enligt Ojala svårare, då de inte möter lagen från andra sidan Atlanten lika ofta som de europeiska.

Om laget kvalificerar sig för kommande Paralympics är hans deltagande givet. Även om han har haft funderingar på att sluta, så sträcker sig framtidsplanerna längre än till 2018.

– Jag ska absolut vara med. Varje gång jag skadar mig och ligger på sjukhus, så kommer tankarna. Men planen är att spela till och med Kina 2022, sen kan jag fundera på att lägga av.

Inför VM har Sverige spelat två vänskapsmatcher mot Tyskland, som landslaget enligt honom har en bra relation med.

– Vi har hjälpt varandra mycket, så vi har spelat en del matcher för att träna. Vi vann varsin senast, men spelet såg bra ut, säger han.

Något annat som Ojala tycker talar för svensk framgång är en extra vilodag innan slutspelet börjar.

Till vardags jobbar han som projektledare inom tillgänglighet och integration för Vänersborgs kommun, och har tidigare berättat att han vill göra Vänersborg till ett centrum för paraishockey. Förutom att ishallen är tillgänglighetsanpassad med bland annat ny kantfri sarg, finns det fler fördelar med staden.

– Placeringen är bra. Många i landslaget är från Stockholm och Malmö, så alla har lika långt att åka. Även norrmännen har nära hit om vi ska spela landskamp, säger han.

Såhär spelas VM

12 april. Italien - Sverige

13 april. USA - Sverige

14 april. Kanada - Sverige

15 april. Norge - Sverige

17 april. Sydkorea - Sverige

18 april. Tyskland - Sverige

20 april. 5:e plats möter 6:e plats

20 april. Bronsmatch

20 april. Final

MEST LÄST