OL-premiär i Skåne i helgen

Orienterarnas tävlingspremiär genomförs samtidigt som Vasaloppshelgen. Fyra tävlingar står på programmet med OK Pan-Kristianstad som arrangör. En nattetapp inleder följt av medeldistans och ett sprintlopp under lördagen och avslutningsvis en långdistans i Frisebodas strandskog.

ANNONS
|

Ett 20-tal löpare från Trollhättans SOK, Vänersborgs SK och OK Skogsvargarna deltar. Elias Bäcklund Ekvall, TSOK:s lovande junior, väljer att delta i medel- och långdistansen. Han tar i år steget upp i den äldre juniorklassen. Där väntar längre banor och en tuffare konkurrens.

Elias hade en lyckad och jämn fjolårssäsong med många framskjutna placeringar i Swedish League och SM. Han behärskar också alla tävlingsdiscipliner och en landslagsplats ligger inom räckhåll. Junior-VM avgörs mitt i sommaren i finska Tammerfors och om Elias ska slå sig in i laget är vårsäsongen helt avgörande. Det kommer att krävas ett antal topplaceringar, bland de tre-fyra bästa i Swedish League, för att komma med i sexmannatruppen.

ANNONS

Elvira Björklund, TSOK, är den mest framgångsrika av de lokala klubbarnas damjuniorer. Hon är rankad bland de 15 bästa i landet. Precis som för klubbkamraten Elias Bäcklund Ekvall finns en landslagsplats inom räckhåll och med samma förutsättningar och utmaningar. Elvira har valt att dröja med tävlingspremiären och avstår tävlingarna i Skåne.

Årets stora begivenhet i Västsverige är den klassiska stafetten Tiomila som genomförs i slutet av april för 72:a gången. Prestigetävlingen som oftast arrangerats i Stockholmsområdet avgörs i år för första gången i Göteborg. Detta i skogarna norr om Partille med arenan på ängarna mellan Lexby och Kåhög. Terrängen är kuperad och av vildmarkskaraktär. Det blir tveklöst den tuffaste i tävlingens historia. Göteborgsklubbarna räknar med omkring 8 000 tävlande och lika många åskådare. Av de lokala klubbarna deltar som vanligt Trollhättans SOK och Vänersborgs SK med såväl herr- som damlag. TSOK:s damer har kapacitet att slå sig in bland de 50 bästa medan herrlagen i bästa fall kan vara topp 100.

Två av de lokala klubbarna arrangerar tävlingar under våren. TSOK:s traditionella Vikingaträffen, en medeldistans, avgörs annandag påsk i Askerödsskogarna sydväst om Trollhättan. Margareta Mandinger är tävlingsledare medan Janne Mattsson är banläggare för de 50-talet klasserna. I mitten av juni arrangeras sprintloppet Edetdubbeln av OK Gipen. Den består av två lopp med några timmars vila mellan varje etapp.

ANNONS
ANNONS