Roddare på landslagsläger i Trollhättan och Göta

På onsdag i nästa vecka startar junior-VM i rodd utanför Prag med stort blågult deltagande. Sedan i fredags har de svenska juniorroddarna laddat med landslagsläger i Trollhättan och på Ryrsjön i Göta.
– Det här är den största truppen på många år i JVM, säger förbundskaptenen Joachim Brischewski.

ANNONS
|

Svensk rodd lever och frodas på många håll i landet, men för en tynande tillvaro i Tvåstad där sporten en gång var stor och livaktig.

För att råda bot på problemet och hjälpa till att öka intresset för rodd i Trollhättan, Vänersborg och Lilla Edet har förbundet lagt ett träningsläger för juniorlandslaget här.

Satsar på stora båtar

– Vi försöker i alla fall skapa ett intresse här där problemet med återväxten är stor. Totalt sett i landet ser det dock bättre ut för svensk rodd än på senare år, menar Joachim Brischewski och får medhåll av ledarkollegan Anneli Birkeholm:

– Vi har i tre års tid jobbat med stora båtar för att motivera och hålla kvar ungdomar inom sporten. Och det har slagit väl ut.

ANNONS

Till junior-VM i Tjeckien skickar Sverige tolv roddare, sju killar och fem tjejer, som bland annat kommer att bemanna tre scullerfyror.

Nordiska mästare

De två mest meriterade är emellertid singelroddarna Elin Lindroth, Sollerön, och Melker Persson, Falkenberg, båda nordiska juniormästare nyligen i Danmark.

Båda deltog också på JVM i fjol där Elin kom på 20:e plats och Melker på 30:e.

– Placeringsmässigt har jag inte satt upp något mål i år, men jag vill kunna se tillbaka på ett lopp där jag gjort allt jag kan, säger Elin och 206 cm långe Melker är inne på samma linje:

– Jag ska göra ett bra lopp, och så placera mig bättre än i fjol.

Landslagsgänget med ledare har stortrivts i Trollhättan där några varit inhysta i båthuset på Spikön och några på hotell Swania.

"Underbar miljö"

– Miljön här och på Ryrsjön är helt underbar, bra för skallen och fysiken, tycker Joachim Brischewski, som på sin tid tog två VM-silver i scullerfyra medan Anneli Birkeholm kan skryta med ett JVM-brons i singel.

Rodd är en tuff sport som kräver mycket av sin utövare, både i tid och kraft.

– Säger man till en ung kille eller tjej, att om tio år och 10 000 träningstimmar kanske du kan ta en VM-medalj så är det inte säkert att han eller hon fortsätter. Sedan är dagens ungdom alldeles för otålig, det ska helst bli resultat direkt, säger Joachim Brischewski.

ANNONS

– I stället får vi locka med att rodd är en sport med mycket gemenskap och glädje, säger Anneli Birkeholm.

ANNONS