Smakstart för Robert i Asian Pacific

Nyss hemkommen, lätt omtumlad och jet-laggad, men väldigt glad och nöjd. Robert Blomberg, SMK Trollhättans rallyess, är på svensk mark igen efter premiären av FIA Asia Pacific Rally.

ANNONS
|

Robert Blomberg blev som bekant brittisk mästare i sin rallyklass i fjol. Nu har SMK-föraren tagit nästa steg ut i vida världen. Den gångna helgen körde han den första deltävlingen i asiatiska mästerskapen, Rally Whangarei i Nya Zeeland.

Vid sin sida i kartläsarstolen hade Robert som vanligt vapendragaren Lars Andersson. – Det gick över förväntan, jag är väldigt nöjd med min insats och placering, säger Robert Blomberg, som blev trea i mästerskapsklassen som innehåller åtta ekipage. Totalt i rallyt, inklusive lokala ­förare, startade drygt 60 bilar. I sammandraget blev SMK-grabbarna nia. Robert Blomberg och Lars Andersson flög till Nya Zeeland i söndags för snart två veckor sedan. På onsdagen togs bilen i bruk, en Mitsubishi R5, som då hade rest i en container i 40 dagar. – Vi fick tillfälle att testa och göra inställningar på bilen. Sedan provkörde vi och eftersom jag inte har kört på grus sedan i juli förra året så var det lite ovant till att börja med. Men det gick bättre och bättre, ­berättar Robert.

ANNONS

Tävlingen, som alltså var den första av totalt sex i Asian Pacific 2017, avgjordes i hällande regn och på vägar med grovt grus. Totalt avverkades 26 mil specialsträckor. – En normal SM-deltävling innehåller ungefär tio mil SS, en VM-deltävling runt 30, så detta var ett långt rally, säger Robert Blomberg som ganska snabbt kom in i ett vägvinnande tempo. – Det här var ju vägar av en helt annan karaktär än jag någonsin kört på tidigare. Men det kändes bra, jag laddade på och hade roligt.

Under serviceuppehållet på lördagskvällen låg Blomberg nia totalt och fyra i klassen som bland annat hade tre VM-meriterade förare till start, bland dem finländaren Jari Ketomaa, också han i en Mitsu­bishi R5:a. – Men Jari fick motorproblem under söndagen och tvingades bryta, så då åkte jag upp en placering till tredje. I sammandraget behöll Robert Blomberg niondeplatsen. – Det här är utan tvekan det största rallyäventyret jag varit om och det gick över förväntan. Nu laddar vi för nästa tävling om tre veckor.

I slutet av den här månaden styr nämligen Blomberg/Andersson ­kosan mot Australien och den ­andra deltävlingen i Asian Pacific. – Det ser vi fram emot, säger SMK-aren, som kom hem till Trollhättan i tisdags morse efter 24 timmar i luften och tre timmar i bil från Oslo. Och med tio timmars halvjobbig tidsskillnad i kropp och huvud.

ANNONS

Fakta: FIA Asian Pacific Rally Championship Asiatiska mästerskapen består av följande sex deltävlingar. Den första avgjordes i helgen. 28-30/4: Nya Zeeland 26-28/5: Australien 7-9/7: Kina 11-13/8: Malaysia 15-17/9: Japan 24-26/11: Indien

ANNONS