Programmet för den fortsatta utvecklingen av Sportcentrum innehåller både renovering av befintliga arenor och ett antal nybyggnationer. I Peter Nilsons och Jessica Lindskogs förslag finns bland annat en ny sporthall och två nya konstgräsplaner vid Tärnan.
Programmet för den fortsatta utvecklingen av Sportcentrum innehåller både renovering av befintliga arenor och ett antal nybyggnationer. I Peter Nilsons och Jessica Lindskogs förslag finns bland annat en ny sporthall och två nya konstgräsplaner vid Tärnan.

Sportcentrum nu och om tio år

Allmänheten fick möjlighet att tycka till om förändringarna. Ett år senare finns det nu ett program för den fortsatta ­utvecklingen av Sportcentrum i Vänersborg. – Ett attraktivt Sportcentrum bidrar till en levande stad, ­konstaterar Peter Nilson, enhetschef vid Arena-Fritid.

ANNONS
|

Det är Peter Nilson och Jessica Lindskog, i sin egenskap av processledare, som är personerna bakom ”Program för fortsatt utveckling av Sportcentrum 2017-2027”, och som antagits av Kultur- och fritidsnämnden.

– Föreningarna, näringslivet, elever och skolledning och vaktmästare har fått säga sitt, det är brett förankrat, konstaterar Peter Nilsson.

Men så är också Sportcentrum redan i dag en stor mötesplats, Vänersborgs största, med över 600.000 besökare på årsbasis.

– Och en möjlighet för alla människor, oavsett bakgrund och kultur, att träffas, mötas och utvecklas på lika villkor, säger Jessica Lindskog.

Helt i tiden med tanke på att spontanidrotten, som ofta hamnar ­utanför det mer traditionella före­ningslivet, växer och i programmet finns både en folkhälsopark och ett aktivitetshus.

ANNONS

I sammanhanget är det också viktigt att påpeka att det ännu så länge endast är beslut tagna för det som ska genomföras under 2017: Renoveringen av Vänersvallen Syd och ny sittplatsläktare i ishallen.

Två projekt där man redan är igång, inledningsvis med att montera ned kompressorerna som gav kyla till Isstadion, och riva ståplatsläktaren utmed Gropbrovägen.

Inom de två kommande åren är förslaget på investeringsordningen följande: ... 2018: Renovering av omklädningsrummen i Idrottshusets B-hus.

... 2019: Fyra nya omklädningsrum och ny entré vid Ishallen, samt en sporthall (20 x 40 meter) som en förlängning av B-huset.

Allt är dock inte nybyggnation ­eller renovering av befintliga byggnader, det handlar också om att Sportcentrum ska bli en grönare och mer öppen plats än i dag.

– För att skapa en helhetskänsla behöver även utomhusmiljön utvecklas, särskilt viktigt är att skapa en inbjudande och trygg plats med mycket grönområden och öppna och fria ytor, fortsätter Lindskog.

Nilson pekar på Vänersborgs önskan att behålla sin plats som en cup- och lägerstad:

– Idrottstävlingar och idrotts­liga evenemang ger kommunen en chans att visa upp staden.

Ett år efter att Nilson-Lindskog fick uppdraget finns det färdiga programmet, nu är det upp till politiken att säga sitt och ta besluten.

ANNONS

Fotnot: Sportcentrum invigdes den 7 november 1964, av RF-direktören Bo Bengtsson.

Axplock från programmet

2017: Renovering av Vänersvallen Syd, och bygge av sittplatsläktare i Ishallen. (Beslut taget och arbetet påbörjat). ... Två konstgräsplaner vid Tärnan. ... Skolidrottsplats, belägen mellan nuvarande rugbyplan och Arena Vänersborg, som även innefattar skidspår (vintertid) och motionsspår. ... Tennisens utebanor flyttas till området mellan Torpaskolan och Arenan. ... Utbyggnad av Gymmixhallen.

ANNONS