Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Tobias Jonsson från Åsebro kan nu titulera sig världstvåa efter VM-silvret i längdhopp för synskadade under parasport-VM i London. Han tävlade även på 100 meter, men blev utslagen i kvalet.
Tobias Jonsson från Åsebro kan nu titulera sig världstvåa efter VM-silvret i längdhopp för synskadade under parasport-VM i London. Han tävlade även på 100 meter, men blev utslagen i kvalet.

Tobias Jonsson: "Jag har höjt min lägstanivå och vuxit som idrottsman"

Här har ni mannen som är bäst när det gäller. Tobias Jonsson, bördig från Åsebro, slog personligt rekord och tog VM-silver i längdhopp i pågående parasport-VM i London. – Jag växer när det är de stora mästerskapen, säger Tobias.

Tobias Jonsson och storebrorsan Per tävlar båda i klassen för synskadade och på söndagskvällen slog den förstnämnde till med ett jättehopp i längdhoppsfinalen.
21-åringen hoppade 6.99 redan i sitt andra försök och satte därmed tidig press på konkurrenterna.
– Jag visste att formen var bra och det enda som eventuellt skulle kunna ställa till det för mig var det mentala. Men jag fick en bra start och det underlättade, säger Tobias Jonsson när TTELA-sporten får telefonkontakt med en nyvaken och överlycklig VM-medaljör på måndagsmorgonen.
Tobias första hopp i VM-finalen mätte 6.75, bra men inget fulländat hopp.
– Jag vågade inte anfalla riktigt, var nog lite spänd, säger Tobias som dock släppte loss ordentligt till tävlingens andra hopp.
– Jag klappade igång publiken och när jag gör det händer något i kroppen, det var en otroligt skön känsla.
Tobias Jonssons tidigare personliga rekordnotering var 6.97, ett resultat han noterade i längdfinalen i Paralympics i Rio i fjol (sexa då).
Nu bättrade han alltså på det resultatet med ytterligare två centimeter.
– Jag vill ju så gärna komma över sju meter, och nu lyckades jag nästan. Men jag är bara 21 år, så jag har gott om tid på mig.
Sju meter har han dock i kroppen, som det brukar heta. 
– Jag har hoppat över sju meter med lite övertramp, så längden finns där ...
Tobias hoppade jämnt och bra under hela VM-finalen ut, men stannade på 6.99.
En nervös väntan vidtog när han hade hoppat klart.
– Jag förstod att 6.99 kunde räcka till medalj, men det var två kvar som hade bättre pers än jag. Men de nådde inte mitt resultat och silvermedaljen var klar, säger Tobias Jonsson, som njöt i fulla drag under måndagen:
– Jämfört med Rio så var det här riktigt bra, jag har höjt min lägstanivå rejält och vuxit som idrottsman. Nu har jag tagit min första VM-medalj och det är verkligen en härlig känsla.
Brorsan Per fick inte riktigt till det i samma tävling, men en sjätteplats med 6.64 är ju inte fy skam det heller.
– Jag visste redan innan att jag inte riktigt är där. Vi vet vad problemet är, så nu ska vi bara hitta en lösning på det också. Just nu glädjer jag mig åt brorsan i stället. Det är tur att en av oss tar med sig en medalj hem till familjen, säger Per Jonsson till Svenska Parasportförbundets hemsida.
Tobias Jonsson:
– Jag är världstvåa i längdhopp, det är det enda jag kan tänka på just nu, säger silvermedaljören, som på onsdag åker hem till familjen i Brålanda.

Fakta: Tobias Jonsson
Ålder:
21 år.
Bor: Bollnäs, men är uppväxt i Åsebro. Tävlar för IF Änglarna i Vänersborg.
Tävlar i: Längdhopp för synskadade.
Meriter: Ett VM-silver, ett EM-silver, ett EM-brons, en sjätteplats i Paralympics. 

MEST LÄST