Joakim ”Kimmen” Johansson är en av ledarna på lägret, och har här dragit fram taktiktavlan för att förklara en övning.
Joakim ”Kimmen” Johansson är en av ledarna på lägret, och har här dragit fram taktiktavlan för att förklara en övning.

Bandy mitt i sommaren

Solsken och högsommar (nåja) utomhus, men för hundratals ungdomar väntar eller pågår IFK Vänersborgs bandyläger inne i Arena Vänersborg. – Det är första gången de spelar i en hall för många av dem, säger IFK:s klubbchef Roland Olin.

ANNONS
|

IFK Vänersborgs BandyCamp har ägt rum i Arena Vänersborg sedan 2010, men har växt sig större för varje år som går. Denna upplaga är dock något av ett rekordår, då det stora intresset ledde till att arrangören tog beslutet att utöka från en lägervecka till två.

– Den första veckans platser tog slut på en timme. Vi hade 60 personer på väntelistan. Därför tog vi ett snabbt beslut om att utöka och köra en vecka till, berättar Roland Olin, som är ytterst ansvarig för lägret tillsammans med Joakim Hedqvist.

Merparten av spelarna har korsat landsgränsen från väst och tagit sig från Oslo-området till Vänersborg.

ANNONS

– Av de 133 spelare som är med i alla grupper under den första veckan, är 129 från Norge. Arena Vänersborg är deras närmaste hall, så för de flesta av dem är det första gången de spelar i en bandyhall. På detta sätt bidrar vi till att bandyn växer och utvecklas i Norge. De får med sig influenser från vår bandy här som de kan ta med sig hem, samt får uppleva möjligheterna som ges av att ha en inomhushall att tillgå, berättar Olin.

Denna vecka är det endast två tjejer som deltar på lägret, men de tar i stället större plats nästa vecka, då det är tre renodlade flickgrupper.

– Flickbandy växer, och vi vill vara i framkant. Förhoppningsvis kan vi utöka antalet flicklag i föreningen framöver.

Det krävs ett oerhört stort engagemang från IFK som förening för att arrangera dessa läger. Totalt är det 20 personer inom föreningen som sätts i arbete på ett eller annat sätt. Dessutom har man ett tajt samarbete med bland annat Qualtiy Hotel (där lägerdeltagarna bor) samt Vänersborgsklubban, som gör sin försäljning väldigt lättillgänglig för deltagarna.

– Det är billigare med bandyutrustning här än i Norge, så deltagarna passar på och fynda medan de är här, berättar Joakim Hedqvist.

ANNONS

Då det krävs en hel del arbete och engagemang kan man kan ställa sig frågan varför IFK arrangerar ett sånt här läger?

– Det omsätter mycket pengar, så vi gör det inte av ekonomiska skäl. Sedan är det klart att vi går plus, annars hade vi inte arrangerat det. Vi ser det som ett bra sätt att ge klubben ett bra varumärke, med bra kvalité såväl på som utanför isen, berättar Olin, innan Hedqvist flikar in:

– Just det med vad som händer utanför planen är viktigt. Vi har som krav på våra ledare att de ska se till att spelarna har det bra både på och utanför isen.

En av dessa ledare är A-lagsspelaren Joakim Johansson, som håller med Hedqvist.

– Dåligt uppträdande ska inte få förekomma mellan spelarna. Vi är väldigt tydliga med konsekvenserna av det. Just på den punkten har det blivit mycket bättre under årens gång, berättar ”Kimmen”, som är rutinerad som ledare på BandyCamp.

– Jag har varit det några år nu. Det är roligt, men samtidigt tufft med många barn och stort ansvar.

ANNONS