Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/11
ANNONS ▼

Bandytjejer med bra glid intog isen

Uppvärmning, passningsövning, skott och tvåmålsspel. Andra veckan av IFK Vänersborgs bandyskola är igång och tjejerna har intagit isen. – Det är kul att det är så många tjejer med i år, säger Rut-Lina Berner, ledare.

Vi byter från puck till boll, från ö till fastland, från en ishall till en annan. Det är inte bara hockeyskola som står på schemat sista veckan på sommarlovet, även i Arena Vänersborg är det full fart. Här är andra veckan av IFK Vänersborgs bandycamp igång och ett 30-tal tjejer har precis samlats på isen för att göra det de gillar mest – att spela bandy.

– Det är kul att det är så många tjejer som vill vara med. Det är roligt att se hur de utvecklas under veckan, säger Rut-Lina Berner, som är en av ledarna och som spelar i Villa Lidköping till vardags.

Hon har hand om gruppen tillsammans med sin lillasyster Annie Berner, Västerås SK-spelaren Charlotte Selbekk samt IFK-spelarna Juho Liukkonen och Viktor Hjelm. Ett framgångsrikt gäng med stor rutin.

– Vi försöker motivera tjejerna och hjälpa dem att utvecklas och bli bättre. Jag tror tjejerna tycker det är kul, men hårt. Men man måste träna hårt för att bli bra, säger Annie Berner, som har erfarenhet från sin egen karriär som forward i Villa Lidköping.

Två ispass per dag, fyspass, aktivitetspass och kvällsaktiviteter gör att det blir intensiva dagar. Lägg därtill sena kvällar och tidiga mornar. Det tar på krafterna att vara på läger, men när man gör något man gillar spelar det ingen roll.

– Det är roligt att vara här. Jag gillar att det är så mycket träning, och så är det bra träning också. Jag gillar att bandy är en lagsport och det är kul att åka skridskor, säger 10-åriga Wilma Larsson, som är en av tre spelare från IFK Vänersborg.

För hennes lagkompis Tora Skagerlund, 9 år, är det lite lugnare. Hon har brutit ett ben i foten och måste hoppa på kryckor i tre veckor. Det gör att hon inte kan vara med sina kompisar ute på isen, utan får följa träningen från avbytarbåset.

– Det är jätteroligt att det är läger i Vänersborg. Det är kul att det är så många norska tjejer här. Vi har mött dem i matcher tidigare men nu får vi lära känna dem, säger hon.

Vad är det roligaste med bandy?

– Farten och att man får många kompisar, säger Tora.

Ute på isen pågår träningen för fullt. Gruppen har samlats igen efter uppvärmning och det är dags för träningens första övning. Charlotte Selbekk instruerar men det är inte lätt att hänga med. Det slutar med att ledarna får demonstrera övningen för att alla ska förstå, men sedan rullar det på. Övningen avslutas med skott och det blir hektiskt för målvakten Kristina Hagen från den norska klubben Ready.

– Det är slitsamt, men kul att vara här. Jag gillar att stå i mål och rädda en massa skott, säger 12-årigen.

Förhoppningsvis kan lägret ge henne en skjuts mot hennes stora mål.

– Om några år hoppas jag att jag är med i Norges ungdomslandslag.

Mer hinner vi inte prata innan det är dags för Kristina att ge sig ut på isen igen, nu väntar en mer ren skottövning och mer bollar att rädda för Kristina. Sedan blir det lite vila, lunch och aktivitetspass innan andra ispasset drar igång.

MEST LÄST