IFK chanslöst i första kvartsfinalmötet

Det som skulle bli en höjdare ur spänningssynpunkt blev en enkelspårig väg mot storseger för Villa Lidköping. Nej, IFK Vänersborg måste upp flera snäpp i spelstyrka om inte den här kvartsfinalserien ska ta slut redan på måndag.

ANNONS
|

Efter det mäktiga introt – landets bästa i bandy?! – tog Svenska bandyförbundets ordförande Stig Bertilsson, tidigare IFK-basen, till orda:

– Det är nu det börjar, serielunken är över, varpå han överlämnade en check på 100 000 kronor till Villa Lidköping för seriesegern.

Och som hemmalaget började inför 4 532 åskådare i Sparbanken Lidköping Arena.

Högsta fart från första passningen mot ett lag, som medvetet drog sig tillbaka, som försökte krympa ytor men inte lyckades speciellt väl i sina defensiva ambitioner.

Skyttekung i högform

Villa Lidköping tog ledningen genom Daniel Andersson som mycket snyggt styrde in David Karlssons inspel från vänster. Sedan var det skyttekungen i egen hög person ( "Davva" Karlsson) som satte tvåan med ett skott bakom ryggen och 3-0 signerades unge Joel Broberg som även han styrde in en boll från Daniel Andersson.

ANNONS

– Vi gör inte det vi bestämt. Vi spelar inte ihop, vi uppträder inte som ett lag, vi tar inte hjälp av varandra – offensivt. Och defensivt måste vi spela tuffare, stänga ytor, fullfölja ambitioner ...

IFK-tränaren Magnus Nordin hade med andra ord svårt att hitta något som var positivt i den här matchen.

– Och när de får sina mål växer de ett par klasser direkt. Dessutom går i princip allt in som de skapar. De har en sådan dag och då är det ingen som rår på dem.

Efter en kvart hade Vänersborg för första gången riktig kontroll på bollen, efter en halvtimme fick lagetsin första hörna och det säger väl allt om hur det såg ut så långt med ett bollinnehav för hemmalaget på sisådär 80-20.

Hoppet släcktes snabbt

Sergej Lomanov tände ett litet IFK-hopp med sitt 3-1-mål, men släcktes omgående av Tim Persson som, hör och häpna, styrde in Jesper Erikssons boll från vänster.

Och som om inte 4-1 vore nog innan halvleken var över, så drog Daniel Andersson, av alla, in lagets sjätte hörna i den tredje tilläggsminuten. 5-1 i paus – hemska siffror med IFK-ögon betraktat.

IFK kom förstås ut till den andra halvleken med föresatsen att få till ett snabbt reduceringsmål, men i stället var det David Karlsson som i öppet mål lade in 6-1-bollen. Om matchen inte var avgjord där och då, så var den det definitivt när Johan Esplund skickade in en hörnretur till 7-1 fyra minuter senare.

ANNONS

Emil Viklund fastställde sedan slutresultatet till 7-2.

– För att förklara dettamåste man analysera hela säsongen, det här hänger ihop med det som hänt tidigare. Men på lördag är det ny match, de leder med 1-0 och vi ska göra något mycket bättre där. Vi har långt ifrån gett upp, försäkrade Magnus Nordin.

Belåten Villa-tränare

Villa Lidköpings tränare Johan Sixtensson spann som en katt efteråt.

– Vi spelade nu ungefär på samma sätt som tidigare i serien, fast kanske ännu lite bättre. Och vi fick precis den matchbild vi ville ha – och de en som de nog inte ville.

Sixtensson höll med om att 5-1-målet precis innan pausenoch 6-1 direkt efter densamma definitivt avgjorde matchen.

– Då gick luften ur dem, sa Johan Sixtensson som redan började fundera på lördagsmötet i Vänersborg.

– Få se vad de hittar på för grejer på lördag ...

Matchfakta

Villa Lidköping-IFK Vänersborg 7-2 (5-1)

Målen:1-0 (3) Daniel Andersson, 2-0 (17) David Karlsson, 3-0 (23) Joel Broberg, 3-1 (33) Sergej Lomanov, 4-1 (37) Tim Persson, 5-1 (45+3) Daniel Andersson, hörna, 6-1 (47) David Karlsson, 6-1 (47) David Karlsson, 7-1 (51) Johan Esplund, 7-2 (60) Emil Viklund.

Utvisningar, Villa: 1x10 min.

IFK: 3x10 min.

Hörnor: 9-4.

Domare: Ulrik Bergman, Uppsala.

Publik:4 532.

Så spelade IFK: David Borvall – Robin Lundqvist, Richard Kamperin Wallin, Mathias Johansson, Pavel Bulatov, Felix Pherson – Simon Blomqvist, Johan Koch – Sergej Lomanov, Joakim Hedqvist, Emil Viklund.

Avbytare: Alexander Zitouni, Robin Öhrlund, Nikita Ivanov, Mikko Lukkarila, Markus Johansson (mv).

Övrig kvartsfinalmatch:

Bollnäs-Hammarby 2-3(1-2)

ANNONS