Fyramålsskytt. Joakim Hedqvist gjorde fyra mål i segermatchen borta mot Kalix.

IFK gjorde tvåsiffrigt på Kalix

Det såg inte bra ut efter 45 spelade minuter. Men i den andra halvleken vaknade IFK Vänersborg och vann till sist komfortabelt med 10-5 (3-4) borta mot Kalix. Hälften av IFK:s mål kom på hörnor.

|

Möjligen satt resan till Kalix i benen på IFK-spelarna i den första halvleken. För storfavoriten IFK Vänersborg fick inte alls spelet att stämma under de första 45 minuterna, samtidigt som Kalix förvaltade sina chanser på ett utomordentligt sätt. – Vad ska jag säga om den första halvleken? Jag tycker att vi driver matchen, men vi åker på sådana baklängesmål så man tror inte att det är sant. De gör mål på vartenda läge de har och att vi släpper in fyra mål i den första halvleken är rent ut sagt åt helvete, säger IFK-tränaren Stefan Karlsson. – Vi var alldeles för utspridda på planen och agerar väldigt taffligt. Men vad hände då i den första halvleken? Jo, Kalix satte sig i förarsätet direkt genom att ta ledningen på hörna i den 10:e minuten genom Ivan Detsura. Mikko Lukkarila replikerade omgående och kvitterade för IFK. Men så fick Ivan Detsura ett nytt läge i en Kalixomställning och fri i straffområdet kunde han flippa in 2-1 till hemmalaget. Efter det målet spelade IFK upp sig, men hade svårt att nyttja sina lägen framåt. Ofta tog det stopp i Kalixförsvaret som markerade tufft och nära mot framför allt Sergej Lomanov och Nikita Ivanov, som inte fick utrymme för sin fina skridskoåkning och sin spelskicklighet. Joakim Hedqvist kvitterade rättvist till 2-2 efter en halvtimme, efter ett lyft från egen planhalva av Adam Herou Löf. En målexplosion i den första halvlekens slutminuter gav 4-3 till hemmalaget Kalix i halvtid. Vad IFK-tränaren Stefan Karlsson sa till sina spelare i halvtidsvilan ska vi inte gå in på ordagrant här. Men det handlade om några väl valda ord. – Det kan man verkligen säga. Vi ändrade lite i vårt sätt att spela, men framför allt förvaltade vi våra lägen bättre i den andra halvleken och vi spelade också ut lite mer på kanterna. Förändringen gav utdelning direkt. Och det var framför allt på de fasta situationerna i form av hörnor som IFK fick utdelning. Faktum är att IFK:s fyra första mål i den andra halvleken samtliga kom på hörnor. Joakim Hedqvist kvitterade till 4-4 en minut in i den andra halvleken. Hedqvist spädde sedan på till 5-4 halvägs in i den andra halvleken. Och när sedan Sergej Lomanov gjorde 6-4 på hörna i den 79:e minuten och Joakim Hedqvist igen satte en hörna till 7-4 i den 82:a minuten var Kalix ett slaget lag. Slutresultatet 10-5 var inte ologiskt sett till hur IFK dominerade i den andra halvleken. – Det här var viktiga poäng i en väldigt jämn serie. Nu ska det bli skönt med tolvdagars matchvila, säger Stefan Karlsson.

Matchfakta Kalix-Vänersborg 5-10 (4-3) Målen: 1-0 (10) Ivan Detsura (hörna), 1-1 (12) Mikko Lukkarila (hörna), 2-1 (16) Ivan Detsura, 2-2 (30) Joakim Hedqvist, 3-2 (42) Olov Englund (straff), 3-3 (42) Johan Koch, 4-3 (45+1) Mikael Jansson, 4-4 (46) Joakim Hedqvist (hörna), 4-5 (63) Joakim Hedqvist (hörna), 4-6 (79) Sergej Lomanov (hörna), 4-7 (82) Joakim Hedqvist (hörna), 4-8 (87) Sergej Lomanov. 4-9 (89) Nikita Ivanov, 5-9 (90) Johan Sundquist, 5-10 (90+1) Nikita Ivanov. Utvisningar, Kalix: 2x10. IFK: 5x10. Hörnor: 4-11. Domare: Petri Kuusela Publik: 370. Så spelade IFK: David Borvall – Adam Herou Löf, Pavel Bulatov, Mathias Johansson, Richard Kamperin Wallin, Felix Pherson – Sergej Lomanov, Nikita Ivanov, Emil Viklund – Johan Koch, Joakim Hedqvist. Avbytare: Alexander Zitouni, Robin Lundqvist, Mikko Lukkarila, Markus Johansson (mv).