Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Det blir en favorit i repris. Precis som 2013 avgörs bandy-VM 2019 i Vänersborg. Bild: Daniel Stiller

Klart: Bandy-VM till Vänersborg

Nu är det helt klart att det blir en favorit i repris. 2019 återvänder bandy-VM till Vänersborg, men den här gången avgörs även B-VM i staden.

I slutet av augusti kunde TTELA avslöja att bandy-VM 2019 kommer att avgöras i Vänersborg. Det enda som återstod då var ett beslut från Internationella Bandyförbundet (FIB), ett beslut som togs på fredagen under förbundets möte i Sandviken. 

– Det är väldigt roligt. Vi vet att vi kan förvänta oss riktiga festdagar i Vänersborg, säger Stig Bertilsson, förste vice president (FIB) och ordförande i Svenska Bandyförbundet. 

Bandy-VM 2013 i Vänersborg blev en succé, och det är mot den bakgrunden som man nu tar på sig att arrangera mästerskapet igen. Men skillnaden från då är att både A- och B-VM för första gången kommer att spelas på samma ställe. Det innebär att 18 nationer och uppemot 600 deltagare kommer till Vänersborg för att spela bandy.

– Det är väldigt roligt. Det blir en utmaning att göra ett lika bra eller bättre VM än förra gången, säger Jan-Olof "Jolo" Olsson, ordförande i IFK Vänersborg. 

VM skulle ha spelats i Irkutsk i Ryssland men eftersom deras nya inomhushall inte hinner bli klar i tid blir det nu i stället Vänersborg som står för värdskapet. Mästerskapen avgörs under tre veckor i slutet av januari och början av feburari. Troligen kommer man börja med B-VM och sedan avsluta med A-VM, men det är inte helt klart. Inte heller om man kommer att spela på flera platser.

– Vi har inte bestämt något konkret, men det är troligt att det blir spel på flera platser, säger Jan-Olof "Jolo" Olsson. 

Mästerskapen sammanfaller med att Vänersborg fyller 375 år och blir ett bra tillfälle för staden att visa upp sig internationellt. 

– Det är ett stor evenemang som ger ringar på vattnet för besöksnäringen, hotell och affärer. Det ger också bra pr för Vänersborg som stad, säger Olsson.

Marie Dahlin, kommunstyrelsens ordförande i Vänersborg, ser också fördelarna med att arrangera VM igen.

– Ett fantastiskt tillfälle för Vänersborg att visa upp sig och alla möjligheter som finns i regionen, säger hon i ett pressmeddelande.