Mikko Lukkarila måljublar efter att ha avgjort söndagens elitseriefight i ABB Arena Syd mot Tillberga. Vänersborg vann med 3-2 och klättrar en placering i tabellen, från sjunde till sjätte plats.

Mikko fixade segern mot Tillberga

IFK Vänersborg fick en mardrömsstart på söndagens bortafight mot Tillberga i ABB Arena Syd i Västerås. Men vände och vann rättmätigt sedan finske VM-spelaren Mikko Lukkarila gjort segermålet sent i den andra halvleken.

|

Vänersborg kom till Västerås utan sjuka duon Felix Pherson och Alexander Zitouni samt skyttekungen Joakim Hedqvist, som ”när som helst” väntar tillökning i familjen. Det i kombination med en motståndare som tagit 13 av sina 18 poäng på hemmais och bland annat besegrat Edsbyn och Västerås samt kryssat mot Bollnäs gjorde på förhand utgången av matchen mycket oviss. Och ovisst blev det egentligen fram till slutsignal i och med att IFK-ledningen bara var ett mål. – Efter det som hände mot Vetlanda i fredags var det viktigaste i dag att få ordning på defensiven och skapa lugn i vårt spel. Och det tycker jag att vi lyckades med, det var stabilt överlag, sa IFK-tränaren Magnus Nordin.

Tillberga chocköppnade med 2-0-ledning redan efter knappa kvarten. Först pangade Robin Andersson in en straff sedan Mathias ”Pumpen” Johansson hakat upp Kim Barklund, sedan var det Barklunds tur att på sitt andra skottförsök förpassa bollen i mål efter en härlig uppåkning signerad Joel Engström – planens bäste spelare i hård konkurrens med IFK-stjärnan Sergej Lomanov. Men redan i anfallet efter hemmalagets 2-0-mål kom en snabb IFK-replik när Robin Öhrlund petade in bollen sedan storspelande målvakten Kevin Sterner gjort sitt enda misstag under matchen och tappat Nikita Ivanovs skott från dålig vinkel.

Vänersborg såg länge blekt och oinspirerat ut och Tillberga ägde mycket boll, men sista 20 minuterna av första halvlek gick helt i IFK-favör och när Nikita Ivanov efter ett fint sologenombrott sköt 2-2 ur ingen vinkel alls kändes det mycket rättvist. Den andra halvleken handlade i mångt och mycket om skott och bra lägen för Vänersborg att ta ledningen på, men Kevin Sterner gjorde den ena fantomräddningen efter den andra. Men i matchens 77:e minut tvingades även Sterner sträcka ­vapen när Mikko Lukkarila tog ned en lyrboll från Sergej Lomanov och behärskat vispade in 3-2 som också blev slutresultatet i matchen.

Någon direkt slutspelsform visade dock inte IFK, men självklart saknade man tyngd och spets ­offensivt i och med att skyttekungen Joakim Hedqvist saknades. – Man kan vinna på olika sätt, man måste inte alltid köra över motståndaren, påminde Magnus Nordin. Segern betyder att Vänersborg klättrade en placering, till sjätte, inför den sista omgången på fredag då Edsbyn kommer på besök.

Matchfakta Tillberga-Vänersborg 2-3 (2-2) Målen: 1-0 (9) Robin Andersson, straff, 2-0 (13) Kim Barklund, 2-1 (14) Robin Öhrlund, 2-2 (45) Nikita Ivanov, 2-3 (77) Mikko Lukkarila. Utvisningar, TB: 1x10 min. IFK: 3x10 mim. Hörnor: 3-6. Domare: Roland Fager. Publik: 216. Så spelade IFK: David Borvall – Robin Lundqvist, Richard Kamperin Wallin, Mathias Johansson, Pavel Bulatov, Olle Berglund – Johan Koch, Alexander Mayborn – Sergej Lomanov, Mikko Lukkarila, Emil Viklund. Avbytare: Simon Blomqvist, Nikita Ivanov, Robin Öhrlund, Gabriel Bridholm (mv).