Tjeckiska bandyspelare lyssnar intresserat på Viktor Nordmarks kloka ord.
Tjeckiska bandyspelare lyssnar intresserat på Viktor Nordmarks kloka ord.

Tjeckisk bandy tar hjälp av Viktor

Många är de som genom åren försökt sprida den lilla sporten bandy över världen. Viktor Nordmark, spelare och klubbchef i Gripen, är definitivt en av dem. – Jag har fått en förfrågan om att bli assisterande förbundskapten i Tjeckien, säger Nordmark.

ANNONS
|

Många kritiska röster har höjts om att bandy är en liten sport med bara tre, fyra länder som konkurrerar om medaljerna i ett VM. Med rätta. Toppen är inte större än så. Men under Sverige, Ryssland och Finland finns trots allt ett ganska stort antal länder som i någon form ägnar sig åt sporten i fråga. Ett färskt exempel är VM:s B-grupp som avgjordes i Trollhättan i slutet av januari med totalt tio nationer och där Kanada till slut drog längsta strået efter finalseger mot Ungern.

Det var också i samband med VM i Slättbergshallen som GBK-profilen Viktor Nordmark kom i kontakt med Tjeckien för första gången. – De kom hit och hade en träningstid innan VM drog igång. Deras förbundskapten Michael Bratt frågade om jag ville hjälpa till, och på den vägen är det, berättar Viktor, nyligen hemkommen efter en helg i Prag och med en historisk händelse i bagaget.

ANNONS

Viktor Nordmark blev snabbt ­populär bland de tjeckiska spelarna och Michael Bratt, tidigare tränare i bland annat Broberg Söderhamn, såg sin chans. – De tände till på alla cylindrar och undrade om jag ville fortsätta hjälpa till. Det gångna veckoslutet tillbringade sålunda Viktor med sambo i Prag – flygresan betald men inga pengar inblandade i övrigt, betonar Nordmark – och på fredagen genomfördes ett träningspass, på lördag förmiddag likaså. Senare samma dag skrevs bandyhistoria. – Slovakien har också börjat med bandy och när Tjeckien stod för motståndet så var det Slovakiens första match någonsin. Med nationalsång och allt, säger Viktor Nordmark. Matchen vanns av Tjeckien med 7-3. Vad bestod din insats av? – Jag var båsöppnare ... – Nej, men allvarligt talat så har jag redan från början varit tydlig med att inte vara någon diktator, ingen bandyguru. Däremot har jag låtit dem bestämma vad de vill ha hjälp med, som att slipa skridskor eller träna skott. Man har ju varit med ett tag och kan ju en del om bandy.

Besöket var så lyckat att Viktor Nordmark nu fått en förfrågan om att bli assisterande till Michael Bratt. – Jag har varken sagt ja eller nej. Det beror på hur Gripen ställer sig och hur jag får ihop det med familjen. Jag ska bli pappa för första gången i juli, säger Viktor som dock inte sticker under stol med att han är sugen att hoppa på uppdraget.

ANNONS

Tjeckiens, liksom Slovakiens, lag består till stora delar av tidigare hockeyspelare som inte nått toppen men som gärna vill representera respektive land i bandy. – Det är en skön blandning av yrken i den tjeckiska truppen. En jobbar som sotare, en annan ­sitter i regeringen – vilka underbara kontraster. Fotnot: Tjeckien blev åtta i B-VM ­efter förlust mot Nederländerna med 2-3 i match om sjunde plats.

ANNONS