Två av de färska världsmästarna som kommer till Tvåstad i kväll – Johan Löfstedt (till vänster) och Daniel Mossberg dyker upp i Arena Vänersborg respektive Slättbergshallen.
Två av de färska världsmästarna som kommer till Tvåstad i kväll – Johan Löfstedt (till vänster) och Daniel Mossberg dyker upp i Arena Vänersborg respektive Slättbergshallen.

Tvåstad invaderas av världsmästare i kväll

I dag drar elitserien i bandy igång igen efter det långa VM-uppehållet. Det betyder samtidigt att Tvåstad invaderas av nykorade världsmästare, närmare bestämt fem stycken.

ANNONS
|

I söndags avrundades VM-veckan i Sandviken med en oförglömlig final mellan Sverige och Ryssland där de blågula efter en glimrande andra halvlek vände ett hotande 1-3-underläge til seger med 4-3. En av huvudfigurerna bakom vändningen var Christoffer Edlund, SAIK:s målspruta som svarade för målet (2-3) som gav Sverige nytt hopp – och som framförallt låg bakom segermålet efter hörna på tilläggstid. – Jag och Erik (Pettersson) diskuterade vem som skulle skjuta på hörnan, men vi bestämde att jag skulle göra det. Samtidigt åkte Daniel (Mossberg) förbi och jag sa att jag kanske passar i stället. Så han var lite förberedd, berättar Christoffer. Resten är svensk landslagshistoria. Edlund passade Mossberg i stället för att skjuta och denne passade i sin tur in till Adam Gilljam som elegant styrde bollen i nät. 4-3 och ryssarna som stod uppställda på hörnan var helt bortkollrade i ruset.

ANNONS

Rus av glädje blev det förstås i svensklägret. Efter fyra VM-turneringar på raken utan blågul guldglans kom den efterlängtade fullträffen. – Vilken grej! Det blev en jäkla glädje och att vinna inför hemmapubliken i Sandviken var något alldeles extra, säger Christoffer ­Edlund, som är en av fyra SAIK-are i Slättbergshallen i kväll. De tre övriga är Linus Pettersson, Daniel Mossberg och Erik Pettersson. Tillbaka i vardagen igen Christoffer, hur känns det? – Nu har man ju fått vila några dagar, så jag känner mig ganska pigg. Vi ska använda de tre avslutande matcherna till att pricka in formen och hitta spelet till slutspelet. Sandviken ligger tabelltrea och kommer knappast att bli bättre än så. Säsongen som helhet har varit mer ojämn än vad vi vant oss vid när det gäller SAIK. – Det har varit mycket upp och ned, men nu siktar vi bara uppåt. För egen del har det känts bra de senaste månaderna och jag kan bara hoppas att VM-formen håller i sig resten av säsongen, säger Christoffer Edlund.

Han delar just nu andraplatsen i skytteligan med klubbkompisen och landslagskollegan Erik Pettersson, båda har gjort 44 mål. Upp till suveräne ledaren David Karlsson, Villa Lidköping, skiljer nio mål. Johan Löfstedt är en annan som kan skriva nybliven världsmästare på visitkortet och hans Vetlanda har revansch att utkräva på Vänersborg. – Det är länge sedan vi möttes, men jag minns att vi ledde länge och att Lomanov hade en bra dag. Självklart vill vi ha revansch, säger Johan vars VBK har ett utsatt tabelläge och riskerar att hamna på kvalplats. – Fast vi tänker inte så. Vi ska ha kul tillsammans och våga spela ut under de tre avslutande matcherna och vi känner absolut ingen press.

ANNONS

Johan Löfstedt har varit lite halvkrasslig efter VM men räknar med att spela i kväll. Och VM-guldet har han förstås alltjämt i färskt minne. – Att klara pressen på hemma­plan efter fyra raka guldmissar är stort och det känns fantastiskt att ha varit en del av detta.

Fakta: Guldmakarna som gästar Tvåstad Fem världsmästare visar i kväll upp sig i Tvåstad när Gripen tar emot Sandviken och Vänersborg för besök av Vetlanda. Linus Pettersson, SAIK, 7 VM – 3 guld Daniel Mossberg, SAIK, 11 VM – 4 guld Christoffer Edlund, SAIK, 7 VM – 3 guld Erik Pettersson, SAIK, 3 VM – 1 guld Johan Löfstedt, Vetlanda, 5 VM – 2 guld

ANNONS