Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  När IFK Vänersborg arrangerade bandy-VM 2013 blev det ett arrangemang i toppklass, och VM-finalen i Arena Vänersborg (Ryssland-Sverige 4-3) sågs av 5643 personer. I månadsskiftet januari-februari 2019 är det dags igen, IFK Vänersborg har fått frågan att stå som VM-värd och klubben har svarat ja.

  Vänersborg får bandy-VM 2019

  IFK Vänersborg har fått frågan, och klubben har svarat ja. Därför kommer bandy-VM 2019 att spelas i Arena Vänersborg. – Vänersborg är huvudspåret, bekräftar Stig Bertilsson, förste vice president i Internationella Bandyförbundet (FIB).

  Enligt den ursprungliga planen skulle VM de två kommande åren spelas i Ryssland: 2018 i Chabarovsk och året därpå i Irkutsk.
  – Irkutsk fick värdskapet 2019 för att man i samband med VM-turneringen skulle inviga sin nya inomhushall, säger Stig Bertilsson, som förutom uppdraget i FIB även är ordförande i Svenska Bandyförbundet.

  Men nu blir det inte så, hallen i Irkutsk hinner inte bli klar i tid, och det var då Sverige blev aktuellt som VM-arrangör igen.
  Frågan om värdskapet för turneringen om två år var uppe till diskussion vid FIB:s senaste styrelsemöte, i Moskva i maj.
  – Då fick jag frågan om Sverige var intresserat på nytt, och jag svarade ja, säger Stig Bertilsson.

  Och efter att Bertilsson sedan dess har sonderat terrängen, och haft överläggningar med IFK Vänersborg, Västerås SK och Villa Lidköpings BK, har de två sistnämnda fallit bort.
  Då gick budet till IFK Vänersborg.
  – Inte minst mot bakgrund av att det gick väldigt bra senast IFK arrangerade, fortsätter Bertilsson.

  Jan-Olof "Jolo" Olsson är ordförande i IFK Vänersborg:
  – Vi har haft det uppe i styrelsen, och får vi arrangemanget så kör vi.
  Något VM-upplägg finns ännu inte planerat, inte mer än att turneringen kommer att spelas i månadsskiftet januari-februari. Om det blir matcher på andra orter, som var fallet 2013 (Oslo, Trollhättan och Göteborg) är för tidigt att säga.
  – Det är också nödvändigt att Vänersborgs kommun är med på tåget på samma sätt som senast. Då blev det fantastiskt bra, och vi tror att många är beredda att jobba den här gången också.

  Allt som återstår är ett beslut från FIB, men det kan sannolikt mest ses som formalia.
  Ryska Irkutsk har i gengäld fått erbjudande om att arrangera VM-turneringen 2020 i stället.
  – Men det är under förutsättning att inomhushallen där är klar till dess, påpekar Stig Bertilsson.