Bengt Olofsson i Skridskoklubben Trollhättan har tränat och varit ungdomsledare i 38 år. Sedan SKT bildades 1989 har klubben tagit 75 SM-guld, de allra flesta på olika ungdomsnivåer.
Bengt Olofsson i Skridskoklubben Trollhättan har tränat och varit ungdomsledare i 38 år. Sedan SKT bildades 1989 har klubben tagit 75 SM-guld, de allra flesta på olika ungdomsnivåer.

Bengt – Årets idrottsledare ser bara framåt

Skridskosporten i Trollhättan är starkt förknippad med Bengt Olofsson. Hans 38-åriga ledargärning präglas av stark kärlek till sporten och en förmåga att se och inspirera ungdomar. Han får TTELA:s pris som 2010 års idrottsledare i Trollhättan.

ANNONS
|

När vi träffar Bengt Olofsson är han mitt uppe i ett träningspass med Skridskoklubben Trollhättans ungdomar.

Och det är mitt i prick vad det gäller Bengt.

Här trivs han, med sin hökblick för sporten och med ett ständigt närvarande mänskligt öga för ungdomar i utveckling.

– Det var väldigt överraskande att få priset, jag hade inte en tanke åt det hållet, säger Bengt.

Bengt är 77 år och säger att han ska trappa ned på sitt engagemang i klubben.

– Det är sista året som jag håller på med detta. Men jag kommer inte att kunna hålla mig här ifrån, jag kommer säkert att lägga ner tid här ändå, men på ett annat sätt.

ANNONS

Bengts gärning har lett till mängder av SM-medaljer åt klubben.

Men det är först på senare år som utvecklingen tagit fart, och det har sina orsaker, enligt Bengt.

– Vi har ju fått hallen, den är guld värd för oss. Det har gjort att vi fått fler ledare och att allt praktiskt runt träningar och tävlingar börjar fungera, jag har ju varit nästan helt ensam förut.

Vad har drivit dig att jobba så länge ideellt?

– Jag har alltid tyckt att det varit roligt att jobba med ungdomar. De är ärliga och spontana och säger alltid vad de tycker.

Bengt tycker sig ha hittat ett bra recept för att behålla ungdomarna inom sporten. En stor del handlar om hans rutin.

– Det gäller att uppmuntra och inspirera. Det fordras en hel del för att bli bra, så det gäller att tänka positivt. En brytpunkt uppstår vid 13-14 års ålder, då bör man trappa upp träningen om man vill satsa. Talanger finns det gott, men de som går vidare är de som orkar träna.

Klubben bildades 1989, före det var man en sektion i Trollhättans SK.

Skridskor har han alltid gillat, säger han. Trogen radiolyssnare som han är fastnade han i ungdomen för referaten om Sigge Eriksson och Johnny Nilsson.

ANNONS

Bandy och hockey försökte han sig förvisso på, men att hantera en klubba var inte lika lätt, därför fastnade han för skridskor.

– Vi brukade åka skridskor från Halvorstorp till Hullsjön när vi var små. Det var väldigt roligt att köra ikapp runt sjön.

Bengts blick och gärning är dock oftast riktad mot klubbens framtid.

– Jag efterlyser fler tjejer 13-16 år som vill träna. Tänk vad kul om vi får ihop ett lagtempolag.

Namn: Bengt Olofsson

Ålder: 77 år

Yrke: Pensionär, jobbade tidigare på Volvo Aero. Parallellt med det har Bengt i många år är varit säljare på marknader, vilket han fortsätter med även nu.

Familj: Fru, sex barn och tio barnbarn

Bor: Halvorstorp, Trollhättan

Aktuell som: Utsedd till Årets idrottsledare i Trollhättan, 2010.

Juryns motivering: Bengt Olovsson har fungerat som ledare inom skridskosporten i nästan 40 år. För drygt 20 år sedan var han med och bildade SK Trollhättan och har sedan dess varit klubbens eldsjäl. Bengt har alltid sett något bra i varje ungdom som provat på skridsko och hans ledargärning har alltid präglats av ärlighet och ödmjukhet. Bengt Olovsson kan stolt blicka tillbaka på sina adepters prestationer på isovalen, uppemot 130 SM-medaljer har det blivit under årens lopp.

I juryn ingick: Benny Wising, förvaltningschef på kultur och fritid i Trollhättans stad, Toni Andersson, Per Carlberg, Frank Erikson, Pasi Hakopuro, Ulrika Kööhler och Ulf Thuresson, samtliga TTELA:s sportredaktion.

ANNONS