Fortsatt elitstöd till FCT och Gripen

Det blir fortsatt elitstöd till både FC Trollhättan och Gripen Trollhättan. Beslutet togs på tisdag förmiddag av styrelsen för Trollhättans Stadshus AB.

ANNONS
|

FC Trollhättan hade ansökt om elitstöd på 750 000 kronor, men beviljades 675 000 kronor.

Anledningen till att stödet sänks är att klubben 2016 ramlade ur division 1 Södra, och i år återfinns i tvåan.

– Det var likadant förra gången FCT var nere i division 2, även då sänktes elitstödet, säger Peter Asp, informationschef på Trollhättans Stad.

Utgångspunkten har varit att elitstödet till fotbollen ska gå till en klubb, och därför reserverade sig Moderaterna mot beslutet.

– De lämnade i stället ett eget förslag, att FCT och Skoftebyn skulle dela på elitstödet, fortsätter Asp.

Nu blir det inte så, även om klubbarna återfinns i samma division (2) i år.

ANNONS

– Men vi kommer precis som tidigare att teckna ett sponsringsavtal med Skoftebyn, påpekar Asp.

FC Trollhättans ordförande Per Hallberg:

– Jag tycker naturligtvis att det är skönt att det blev såhär. Vi är mycket glada för detta och från FCT:s sida tar vi emot det här stödet med ett mycket varmt och stort hjärta. Vi kommer göra vad vi kan för att besegra serien och bli ett lag i division 1 igen. Vi känner vårt ansvar för staden.

Per Hallberg fortsätter.

– Det tog en extra vända i år i och med att man från Trollhättans stad ville att vi skulle höra med andra klubbar först. De allra flesta har ställt sig bakom oss och nu gäller det för oss att vi kan stå upp för vår satsning och ta oss högre upp i seriesystemet igen. Det här stödet utgör en grundbult i ekonomin och hade vi inte fått det vet jag inte hur vi skulle kunna ha fortsatt.

Ni får dock inte 75 000 kronor av de 750 000 som ni ansökte om. Hur påverkar det er?

– Visst, 75 000 kronor är mycket pengar men att det skulle bli någon form av reduktion hade vi nog anat. Den här lite lägre summan finns ändå med i vår budget.

ANNONS

På Nysätra, Skoftebyns hemmaborg, mottogs beskedet om uteblivet elitstöd med fattning.

Jonas Wallén är marknadsansvarig:

– Det var inte oväntat, och inte något vi räknat med, signalerna har varit ganska tydliga att det var FCT som gällde.

Vad tycker du om fördelningen?

– Det blir inte konkurrens på lika villkor, men vi känner att vi har ett stort stöd hos näringslivet och våra medlemmar. Nu kavlar vi upp skjortärmarna och jobbar ännu hårdare.

Däremot förekom det inga diskussioner kring det fortsatta elitstödet till Gripen Trollhättan. Klubben hade ansökt om 800.000 kronor, och beviljades också den summan.

Dock med ett förbehåll:

... Det blir 800 000 kronor under förutsättning att Gripen, via det kommande kvalspelet, förnyar sitt kontrakt med elitserien.

... Elitstödet sänks till 540 000 kronor i händelse av att Gripen flyttas ned i allsvenskan till nästa säsong.

– För vår del är det samma upplägg som tidigare, konstaterar Stellan Edström, ordförande och tillförordnad klubbchef hos de svartgula.

Och pengarna är välkomna:

– Det är givetvis jätteskönt. Man vill alltid ha mer, men i förhållande till vad andra lag i elitserien får från sina kommuner så har vi ett stort stöd.

ANNONS