Gashi nära att bli stor cuphjälte

VFK bjöd på en imponerande insats hemma mot allsvenska Halmstad i svenska cupen, men trepoängaren rann dem ur händerna. – När känslorna har lagt sig kommer jag vara jävligt stolt, säger tränaren Henrik Fridolvsson.

|

När Halmstads BK kom på besök under lördagen trodde nog de flesta att det var gästerna som skulle dominera tillställningen på Vänersvallen. Men det var hemmalaget som omedelbart greppade taktpinnen i den kyliga vinden. Redan efter tio spelade minuter hade Valon Gashi fått två bra lägen innan Andrew Palumbo tvingade HBK-målvakten till en kvalificerad räddning i ett utsökt anfall. VFK försvarade sig starkt över hela banan och spikade igen bakåt i första halvlek. I den 26:e minuten steg också jublet på läktaren när Valon Gashi gav hemmalaget en förlösande ledning efter ett konstnummer i straffområdet. Fjolårets målkung tog emot bollen med ryggen mot mål, snurrade runt och tryckte upp en otagbar halvvolley i nättaket. Ett välförtjänt resultat som kunde blivit större före pausvilan. VFK skapade ett knippe heta lägen i slutminuterna, bland annat en stenhård ribbträff från Andrew Palumbo och en omdiskuterad straffsituation. Motståndarna omgrupperade i paus och 4-4-2-uppställningen blev 3-5-2, men hallänningarna lyckades ändå inte höja tempot nämnvärt. Men när matchen var knappt 70 minuter gammal drog de igång en omställning som förändrade matchbilden. Först hamnade VFK:s mittback Mike Danielsson på efterkälken på mittplan och drog lätt i armen på Sead Haksabanovic. Senare i samma sekvens föll Haksabanovic utanför straffområdet, även då i närkamp med Danielsson. Efter att bollen rullat ut till hörna fick mittbacken syna det gula kortet. Två gånger om. – En extremt tuff utvisning. Mike försöker stoppa honom två gånger, men jag har aldrig varit med om att samma spelare får två gula på det sättet, konstaterade den nye Vänersborgstränaren Henrik Fridolvsson. Uppförsbacken tedde sig ännu brantare efter att Halmstad kvitterat till 1-1 på efterföljande hörna, men VFK reste sig omedelbart och återtog ledningen efter tredubbla hörnor. Återigen var Valon Gashi sist på bollen. I den 86:e minuten pekade dock domaren på straffpunkten och HBK-kaptenen Marcus Mathisen bredsidade enkelt in 2-2-kvitteringen, till Henrik Fridolvssons förtret. – Vi visar en fantastisk moral i sättet vi tar oss an matchen. Vi har inte domsluten med oss men tar poäng mot ett allsvenskt lag. Frustrerande, men när känslorna har lagt sig i morgon eller i övermorgon kommer jag vara jävligt stolt.

Matchfakta Vänersborgs FK-Halmstads BK 2-2 (1-0) Mål: 1-0 (26) Valon Gashi, 1-1 (69) Fredrik Olsson, 2-1 (73) Valon Gashi, 2-2 (86) Marcus Mathisen, straff. Varningar, VFK: Alexander Karlsson, Andelo Vekic, Mikael Danielsson x 2 (utv). HBK: Sead Haksabanovic, Marcus Mathisen. Domare: Antti Kanerva Publik: 812