Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

graswik1.jpg
Närkamp. Sedan knappt tre år tillbaka finns en konstgräsplan vid Hallevis idrottsplats i Vargön. På senare tid har spontanidrotten växt allt mer, och är i dag en populär syssel-
sättning året runt för ungdomar i alla åldrar. ”Vi är här nästan varje dag,” säger Clara Karlsson, 13 år.

Glödande spontanitet i Vargön

När sommarsäsongen 2010 falnade bort och ett kallare och mörkare halvår kröp sig på stod Wargöns IK inför ett ständigt återkommande problem. Men ett gäng grabbar med kopplingar till klubben kom på den briljanta idén att bygga en höstruskvänlig konstgräsplan.

Klockan har passerat två, och solen gassar som allra bäst när aktiviteten är som mest glödande uppe vid Hallevis idrottsplats i Vargön. Glädjetjut och måljubel står för ljudkulissen när ett tjugotal ungdomar i alla åldrar spelar boll – detta på en plats som för snart tre år sedan bestod av grushögar. Alva Nilsson, 13, är där med sin jämnåriga kompis Clara Karlsson.

– Det är ganska fritt där ute, man får spela där man vill på planen, säger Alva.

– Vi är här nästan varje dag, åtminstone när det är fint väder, lägger Clara till.

Oväntad spontanitet

Jimmy Johansson, Henrik Abrahamsson och ytterligare ett par initiativtagare beslutade sig hösten 2010 för att göra något de dåliga träningsmöjligheterna under höst- och vinterhalvåret.

å två, tre månader lyckades man förvandla en sedan flera år tillbaka oanvänd tennisbana till en artificiell fotbollsplan – och Wargön IF:s höstsäsong blev genast mycket aktivare. Men de hade inte riktigt räknat med den bonus som planen förde med sig i den allt mer växande spontanidrott som äger rum där.

– Det är folk här jämt. I alla åldrar. Det är aktivitet hela dagarna, säger Jimmy Johansson, även tränare för WIK:s damlag.

Gräset, som trots år av slitningar och utan något vidare underhåll, håller fortfarande hyfsad klass. Ursprungligen räddades det från den gamla isstadion i Vänersborg som brann hösten 2008.

– Vi fick gräva en helt ny dränering då planen var helt igenväxt, säger Henrik Abrahamsson, tränarkollega till Johansson.

”Det är kul att spela”

Emil Larsson och Lucas Sjöström har just spenderat ett par timmar på planen.

– Det är kul att spela här, för fotboll är vår gren, säger Emil, iklädd en Barcelona-tröja.

De spelar själva i WIK och kombinerar spontanidrotten med träningar och matcher. En Dortmund-prydd Lucas hinner nämna att han blivit målskytt i dagens match innan de kilar iväg mot ett svalkande dopp.

Jimmy Johansson, som själv varit i klubben sedan unga år, trodde inte att planbygget skulle bli en så pass stor succé.

– Alla känner igen varandra och det är ständigt en god stämning här. När jag var liten lattjade vi ute på gatorna från tidig morgon till sen kväll. Nu har spontan-idrotten återvänt hit, säger han.

En anledning till att underlaget hållit sig så pass bra som det gjort är överenskommelsen om att bara spela i strumplästen.

– Det är nog många par strumpor som går åt, säger Henrik Abrahamsson och riktar blicken mot en alltjämt glödande match på gräset.

graswik6.jpg
MEST LÄST