Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

"Jag ser det som en styrka, inte en svaghet"

Det nya Tyskland mot det gamla Sverige. Så gick snacket när förbundskaptenerna mötte pressen en sista gång innan kvällens möte. – Jag skulle hellre se det som en styrka, inte en svaghet, säger Pia Sundhage om sina äldre spelare.

Sundhage är en populär figur i fotbollsvärlden och när hon i går svarade pressens frågor var det en tysk journalist som föreslog att hon skulle sjunga en trudelutt. Sundhage avböjde vänligt men bestämt:
– Jag tror att turneringen ska starta först, så vi kan fokusera på fotboll. Men om det går bra lovar jag att sjunga förr eller senare, säger den svenske förbundskaptenen.
Hon meddelade att truppen är skadefri, frisk och sugen på match efter den långa uppladdningen, och de svenska spelarna är noga med att poängtera att sammanhållningen är lagets styrka.
– Stämningen är viktig för vår del och har varit under många år. Det gör att vi känner oss väldigt avslappnade när vi kan vara det och sedan kan vi trycka på på-knappen. Det är ett signum för oss, vi är tajta tillsammans och det är viktigt i ett mästerskap där det bli hög anspänning. Vi är som starkast när vi håller ihop som grupp och då kan vi slå de allra bästa, säger Caroline Seger.

Sverige har som bekant oerhört svårt att besegra Tyskland i mästerskapen, men Seger tror att det kan bli annorlunda den här gången – just eftersom det inte är en utslagsmatch.
– Nu är det ju inte vinna eller försvinna på samma sätt, så på det sättet är det lite mer avslappnat, om jag kan säga så utan att Pia skjuter mig sen, säger Seger och skrattar. 
– Det är en viktig match, men sedan kommer två till gruppspelsmatcher. Så för oss handlar det om att få en bra start och en bra känsla. Det perfekta vore såklart att vinna mot Tyskland, och det hoppas jag att vi kan göra.

Sundhage gör sitt fjärde mästerskap som svensk förbundskapten. Innan dess var hon framgångsrik i samma roll i det amerikanska laget. Den tyska coachen Steffi Jones är däremot betydligt grönare – vilket gärna Sundhage påtalade.
– Jag vet att Steffi var en bra spelare och hon är smart nog att coacha Tyskland så att de blir svårslagna. Men det är en av hennes första matcher och det kan innebära en chans för oss. Förhoppningsvis kan all den erfarenhet som vi har göra skillnaden för oss när det står och väger.

Att det svenska laget med alla sina 30-plussare skulle ha passerat zenith och tror inte den svenske förbundskaptenen.
– Det är intressant, men jag håller inte med. De erfarna spelarna vi har, som de spelar just nu, det är jag väldigt nöjd med. Jag skulle hellre se det som en styrka, inte en svaghet.

MEST LÄST