Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

BB171113BB420
Dystert slut. Jakob Johansson kunde inte fullfölja matchen mot Italien efter att han skadat knät allvarligt en kvart in i första halvlek och fick bäras ut på bår.

Plusmärkt innehåll – synligt bara för dig som är kund

Den här artikeln kan bara du som prenumererar läsa.

Kamp mot klockan för Jakob

Han sköt Sverige till VM, men nu ser det ut som att Jakob Johansson missar mästerskapet. – Jakob drog främre korsbandet, säger Janne Andersson.

Klockan hade precis passerat 16 minuter i den avgörande playoff-matchen mot Italien när Jakob Johansson vred knät och föll ihop på San Siros gräsmatta i stora smärtor.

Hela Sverige höll andan. Det var glasklart för alla att det här inte var bra.

Sverige tvingades till ett tidigt byte och Johansson bars ut på bår. Men exakt hur illa det var ställt visste ingen.

Det var som befarat det värsta. På tisdagsförmiddagen bekräftade förbundskapten Janne Andersson att den före detta FCT-spelaren Jakob Johanssons, fostrad i Trollhättans BoIS, främre korsband är av.

– Det är jättetråkigt för Jakob och jag lider med honom. Den största hyllningen efter matchen i går (läs måndag) gick till Jakob, vi utbringade en skål för honom, sa han på presskonferensen dagen efter att hans landslag säkrat VM-biljetten.

Knappt om tid

Nu får Johansson påbörja en kamp mot klockan, den 14 juni 2018 drar VM i Ryssland nämligen igång. Dit är det sju månader, rehabiliteringen efter en korsbandsskada tar ofta sex.

– Vi ska inte utgå från att han missar VM, men det blir lite snålt med tid. Men jag hoppas på att Jakob kommer att ha en snabb rehabilitering, säger Janne Andersson, som sannerligen vill ha med sin playoffhjälte till Ryssland.

Landslagets fysioterapeut Fredrik Larsson, även han från Trollhättan, lider med sin gamle spelare.

– Det spelar ingen roll vilken spelare det är när något sånt här händer, men samtidigt känner jag Jakob väldigt bra sedan tiden i blåvitt, vi är från samma moderklubb och har kanske flest gemensamma nämnare här. Det är ju fruktansvärt tråkigt, säger Fredrik Larsson och fortsätter:

– Det visar bräckligheten i det här, att det inte är långt mellan ”heaven” och ”hell”. Även om det är en fantastisk laginsats så är det han som pillar in målet på Friends Arena som gör att vi går till VM. Han kommer aldrig glömma knäskadan, men inte det målet heller. Nu ska vi stötta Jakob så mycket det går, så att han kommer tillbaka och får vara en del av det här gänget igen. Det kommer han att göra.

Skickar hälsningar

Även Johanssons kompisar i landslaget har visat sitt stöd för honom.

– Vi drog direkt ihop hans tröja i omklädningsrummet och skrev autografer på den och önskade honom en snabb återhämtning. Det var det enda tråkiga i dag. Han har varit fantastisk hela kvalet och gjort väldigt mycket för oss, säger lagkapten Andreas Granqvist till Fotbollskanalen.

Jakob Johansson sitter på ett utgående kontrakt med sin grekiska klubb AEK Aten, hur hans framtid där ser ut efter skadan är osäker.

MEST LÄST