Patrik Kataja går officiellt in i sin nya roll den 1 september, här hälsas han välkommen av VIF:s ordförande Martin Westerlund.
Patrik Kataja går officiellt in i sin nya roll den 1 september, här hälsas han välkommen av VIF:s ordförande Martin Westerlund.

Ny klubbchef i VIF

Som spelare tränade han med det dåvarande Superettanlaget Västra Frölunda. Som ledare har han bland annat haft AIK:s F19-lag. TTELA-sporten har pratat med VIF:s nye klubbchef Patrik Kataja, som blev klar i måndags.

ANNONS
|

– Ska bli otroligt kul att se hur långt detta kan bära, säger Patrik.

Sju år gammal inledde Patrik Kataja sin fotbollskarriär i just VIF, men flyttade sedan till Färgelanda i tidiga tonåren.

Där fortsatte fotbollsspelandet i Ellenö IK, och under gymnasietiden på Katrinelunds fotbollsgymnasium i Göteborg spelade han med elitjuniorerna i Västra Frölunda, på den tiden i superettan.

Han tränade även en del med A-laget, men närmare toppen än så kom han inte.

Trots att Patrik Kataja sedan dess fortsatt spela på division 4-nivå, satsade han i stället på rollen som ledare.

Efter två års utbildning till idrottskonsulent vid Bosön i Stockholm, och en chefsutbildning inom idrott på IHM Business School, blev klubbchefsjobbet i hans barndomsklubb ledigt.

ANNONS

– Jag sa redan när jag flyttade upp att jag skulle tillbaka efter min utbildning, men jag blev kvar ett tag till. Det ska bli otroligt kul att komma igång och se hur långt detta kan bära. Det är ett jäkla driv i föreningen, alla vill vara med och vara delaktiga och jag har fått massvis med lyckönskningar från folk jag inte känner, berättar han.

De senaste åren har han arbetat som evenemangs– och hallansvarig för Täby Racketcenter, en multisportanläggning norr om Stockholm. Tidigare har han jobbat hos Täby Badminton, som är en av landets främsta klubbar, och tränat allsvenska AIK:s F19-lag.

Han hoppas nu att hans digra cv, trots sin unga ålder på 30 år, kan hjälpa klubben.

– Klubben berättade att de vill ha en mer professionell organisation och det hoppas jag kunna bidra med på olika plan. Ända från ungdomsverksamheten upp till marknad och allt där emellan. Sedan vill jag fortsätta med att följa VIF:s värdeord – trygghet, utveckling, gemenskap och glädje.

Formellt tillträder han som klubbchef den 1 september, men reser ner till Vänersborg redan på måndag för att sätta upp mål.

– Det kortsiktiga målet är att först och främst skapa mig en helhetsbild av klubben och dess största utvecklingsmöjligheter. Sedan är målet att säkra ekonomin. Vi ska sitta ned i oktober och bestämma en femårsplan. Men jag vill att VIF ska fortsätta att vara en attraktiv klubb för spelare och sponsorer, säger han.

ANNONS

Han förklarar även att han vill tro att han kan bidra även i den sportsliga delen, men att han inte tänker lägga sig i den biten om det inte behövs.

– Jag vet inte mer om själva lagen än det jag läst, men jag och Linus Lindholm gick i samma klass, så han kommer säkert att komma ihåg mig, tillägger han som en kul liten detalj.

Hans första drag i den nya rollen är att sätta igång med Vänersborgshäftet.

– Ja, det ligger i pipeline. Jag ska prata med Rune (Malm) om det finns något vi kan förbättra.

ANNONS