Pernilla Larsson från Trollhättan svarade för en stabil och mycket bra insats som huvuddomare i EM-debuten på onsdagskvällen. Här är det Spaniens spelare nummer 11, Alexia Putellas Segura, som har synpunkter efter en avblåsning till Portugals fördel.

Pernilla får högt betyg efter sin EM-debut

Med beröm godkänt. Det betyget kan Pernilla Larsson från Trollhättan kvittera ut sedan hon gjort EM-debut som huvuddomare i mötet ­mellan Portugal och Spanien på ­onsdagskvällen.

|

Det var en leende Pernilla Larsson som till synes oberörd av stundens allvar vandrade ut på Stadion De Vijverberg i den lilla nederländska byn Doetinchem för att begå sin debut i EM-sammanhang.

Med rumänskor som assisterande domare blåste Pernilla igång matchen som avgjordes i tryckande Medelhavshetta, passande nog för lagen från Iberiska halvön – Portugal och Spanien.

Det blev en relativt lättdömd tillställning, mycket juste och med få eller inga fula efterslängar där ­Spanien var mer än ett nummer för stort för sina grannar i väst.

Första avblåsningen kom efter 4.25 och första målet i den 23:e minuten då backen Pereira hittade Losada med en perfekt långboll.

Denna tog ned lika perfekt och 1-0 var ett rättvist faktum.

Pernilla Larssons enda ”miss” under matchen var när hon ett par minuter efter målet lät en misstänkt hands på en portugisisk försvarare passera, en situation som momentet senare i stället resul­terade i en spansk hörna.

Ett kraftigt spelövertag av ett stundtals briljant spelande Spanien renderade i ännu ett mål strax före pausvilan.

Ett inlägg landade perfekt på Sampedros panna, 2-0 och såväl paus- som slutresultat var spikat.

I den andra halvleken sjönk tempot betydligt och Pernilla Larsson hade inga som helst problem att leda matchen fram till slutsignal.

Spanien, med en stomme av spelare från Barcelona och Atletico Madrid, imponerade mot ett i och för sig ganska svagt Portugal som är nykomling i EM-slutspelet. Laget skapade egentligen ingenting av värde, inte ens en hörna.

Mot detta ställde Spanien en skrälldus målchanser och en handfull hörnor.

Pernilla Larsson dömde totalt ut 16 frisparkar – ovanligt få – i det mycket justa iberiska derbyt, hyfsat jämnt fördelat (nio för Spanien, sju för Portugal).

Inga kort behövde delas ut och TTELA-sporten tvekar inte när betyget ska delas ut till Troll­hättans domarstolthet – ”med beröm godkänt”.