Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Sven Johansson 1
Sven Johansson i Trollhättans BoIS tror att det är viktigt med samarbete om man ska ha en levande juniorverksamheten.

Samverkan nyckeln för TBoIS

Dåligt spelarunderlag och svårt att rekrytera ledare ställer till det för juniorverksamheten i Trollhättans BoIS. I förlängningen riskerar det att leda till att fler lägger av.

Att antalet juniolag har halverats är inget som förvånar Trollhättans BoIS. Föreningen har själva kämpat i många år med att hålla igång sin juniorverksamhet.

– Vi har haft det besvärligt i några år. Vi har svårt att få ett beständigt juniorlag i vår egen regi, det är svårt att få kontinuitet och hålla igång juniorlag, säger Sven Johansson, som jobbar med fotbollsfrågor i Trollhättans BoIS.

För att lösa problemet valde man för några år sedan att ingå ett samarbete med Skoftebyns IF. De har nu gemensam juniorverksamhet för killar, en U17-trupp och en U19-trupp.

– Vi har gemensamma juniorlag för att kunna hålla igång kontinuiteten så att vi får både bredd och spets. Samarbetet fungerar bra och vi får fram bra spelare. Det är en god lösning men det gäller att jobba vidare så det blir ännu bättre, säger Sven Johansson.

När det gäller flicksidan ser det värre ut. Man har sedan ett par år tillbaka ett samarbete på damsidan med Trollhättans FK och Halvorstorps IS, med ett gemensamt damlag. Men någon samverkan när det gäller juniorlag för flickor finns inte och Trollhättans BoIS står utan.

– Vi hoppas att vi på sikt ska få ihop ett juniorlag på flicksidan. Nu får de alldeles för tidigt gå upp i a-laget och då blir det tidig utslagning, säger Johansson.

Vad kan det få för konsekvenser att inte ha juniorlag?

– Alla spelare utvecklas inte på samma sätt eller i samma takt. Om vi inte har juniorlag så tappar vi spelare snabbare, många försvinner helt.

Juniorlagen är också en viktig bas för att rekrytera framtida ledare, tränare och domare. Det gör det ännu viktigare att behålla så många spelare som möjligt, så länge som möjligt.

– Det är ett stort problem att få ledare till juniorlagen. Vi vill ha någon som vill jobba kontinuerligt och som vill utvecklas som tränare, det är jättesvårt att hitta. Det är ett gemensamt problem för de flesta föreningarna.

Även i fotbollsrådet i Trollhättan, där Sven Johansson sitter med, har man diskuterat problematiken, och det flesta klubbar brottas med samma sak. För att komma till rätta med problemet tror Sven Johansson att man måste samarbeta.

– Jag tror att om man vill ha kontinuitet och man vill kunna hålla en bra nivå både på junior och senior så måste man samarbeta på ett eller annat sätt, säger han.

MEST LÄST