"Skôfta" vann mot serieledarna

Matchinledningen blev den förväntade. Ett rörligt och påhittigt Skövde AIK förde spelet fram till sitt ledningsmål i den 25:e minuten. Sedan tog Skoftebyn över och vände till seger 2-1 (1-1).

|

De 377 åskådarna på Nysätra IP fick se en ganska välspelad match mellan två topplag. Skövde startade bäst och med ett fint och rörligt kortpassningsspel öppnade man upp hemmalagets försvar. Redan i den tredje matchminuten fick gästerna ett gyllene läge att ta ledningen, när Bilos Yonakir drogs ner av hemmamålvakten Michael Källehult. Domaren blåste straff. Den slog Sargon Abraham i stolpen. På returen prickade han Källehult, som med möda kunde hålla bollen på rätt sida mållinjen. Skoftebyn stack sedan upp med ett fint anfall på högerkanten, men Linus Ewenborgs avslutande nick gick över. Skövde stod dock för det mesta och det bästa under den första delen av den första halvleken och i den 25:e minuten kunde Sargon Abraham slå in en målvaktsretur från nära håll. 0-1 och rättvis bortaledning. Men därifrån och fram till slutsignalen var det här en helt jämn match. - De är skickliga när de rullar boll, men efter de första 25 minuterna kommer vi in i matchen och spelar runt på kanterna. Jag tycker att vi gör det och lägesmässigt har nog vi fler chanser än dem, säger Linus Ewenborg, som skulle bli matchhjälte för hemmalaget. Men först, hemmalagets kvittering.Målet iden 35:e minuten var en delikatess i den högre skolan. Alfred Sundberg såg ett skottläge och tog chansen på volley från 20 meter. Han fick en perfekt träff och bollen satt i insidan av burgaveln till vänster om Skövdemålvakten Markus Fröjd. Läckert. Och1-1 stod sig in i halvtidsvilan.

I andra halvlek var det Skoftebyn som började bäst. Linus Ewenborg kom till flera bra avslut med pannan från nära håll från boxen. Men det var med fötterna som hani den 55:e minuten styrde in ledningsmålet och matchavgörande2-1på en målvaktsretur. - Härligt, nu har vi säkrat kontraktet, var Ewenborgs spontana kommentar efter slutsignalen. Den sista halvtimmen präglades av mer kamp än skönspel. Skoftebyn hade ett par riktigt fina avslut med hårda skott som vållade stora problem för Markus Fröjd i Skövdemålet. Även Skövde skapade farligheter. Närmast kvittering var Villiam Granat med tio minuter kvar, men hans nick gick i insidan av stolpen.

Faktum är nuatt Skoftebyn -efter Ewenborgs 17:e fullträff i serien - nupå fullt allvar kan snegla på strecket uppåt, som innebär kvalspel mot division 1. - Vi hade som mål att klara kontraktet och allt som kommer nu är en bonus. Vi ska baranjuta av de sista tre matcherna i serien, säger Ewenborg som haft en makalös utveckling som spelare. Det är bara två säsonger sedan han spelade med TFK i division 5. Sedan dess har han spelat alla seriematcher med Skoftebyn (förutom en som han var avstängd i),i fjol i division 3 och i år division 2. Med 17 mål är Ewenborg för övrigt bara ett mål ifrån att toppa hela skytteligan i division 2.

Matchfakta Skoftebyn-Skövde AIK 2–1 (1–1) Målen: 0-1 (25) Sargon Abraham, 1-1 (35) Alfred Sundberg, 2-1 (55) Linus Ewenborg. Varningar, Skoftebyn: Michael Källehult, Sebastian Pettersson. Krister Andersson, Elvis Sabovic. Skövde AIK: Sargon Abraham. Domare: Adnan Busuladzic. Publik: 377.