Mardrömsmatcherna som blev till bragder – GP har listat några oföglömliga och blågula fotbollsmirakel. Foto:TT/Bildbyrån

Det svenska herrlandslaget har gång på gång ställts inför vad som sets som omöjliga uppgifter – GP har listat gångerna då supportrarna bjöds på blågula mirakel.

|

19 september 1988: London, England

England-Sverige 0-0

Laget: Thomas Ravelli, Roland Nilsson, Glenn Hysén, Peter Larsson, Roger Ljung – Jonas Thern, Glenn Strömberg, Robert Prytz, Joakim Nilsson, Stefan Pettersson, Hans Holmqvist.

Dramat: Sverige, som inte gått till VM sedan 1978, jagade en plats i Italien och hade fått tuffa England i gruppen. Dessutom öppningsmatch på bortaplan mot just England, som bland annat hade hete anfallaren Gary Lineker, som vunnit skytteligan i VM 1986, i laguppställningen. England dominerade, men Glenn Hysén regerade och glidtacklade alla engelska anfallsförsök. Sex getingar och rimligen lika många fyrar.

Konsekvens: Sverige, under ledning av Olle Nordin, kvalade in till VM i Italien.

10 juli 1994: Stanford, USA

Rumänien-Sverige 4-5 (efter straffar, 2-2 efter förlängning)

Målen: 0-1 Tomas Brolin, 1-1 Raducioiu, 2-1 Raducioiu, 2-2 Kennet Andersson.

Laget: Thomas Ravelli – Roland Nilsson, Joachim Björklund, Patrik Andersson, Roger Ljung – Tomas Brolin, Håkan Mild, Stefan Schwarz, Klas Ingesson – Martin Dahlin, Kennet Andersson.

Dramat: Sverige darrade rejält efter Rumäniens ledningsmål i förlängningen. Med fem minuter kvar kvitterade Kennet Andersson på nick. Thomas Ravelli tog Belodedicis straff och Sverige var vidare.

Konsekvens: Sverige nådde VM-semifinal för första gången sedan 1958.

5 september 2001: Istanbul, Turkiet.

Turkiet-Sverige 1-2

Målen: 1-0 Hakan Sukur, 1-1 Henrik Larsson, 1-2 Andreas Andersson

Laget: Magnus Hedman - Olof Mellberg, Patrik Andersson, Klebér Saarenpää, Pontus Kåmark – Tobias Linderoth – Niclas Alexandersson, Daniel Andersson, Fredrik Ljungberg – Marcus Allbäck, Henrik Larsson.

Dramat: Egentligen var det redan kört, men två mål av Henrik Larsson och Andreas Andersson vände på matchen och skapade Miraklet i Istanbul.

Konsekvens: Segern säkrade den svenska VM-platsen. Turkiet gick också till VM och tog brons efter seger i medaljmatchen mot värdnationen Sydkorea.

12 juni 2002: Rifu, Japan

Sverige-Argentina 1-1

Mål: 1-0 Anders Svensson, 1-1 Hernan Crespo.

Laget: Magnus Hedman - Olof Mellberg, Andreas Jakobsson, Johan Mjällby, Teddy Lucic – Tobias Linderoth – Niclas Alexandersson, Anders Svensson, Magnus Svensson – Henrik Larsson, Marcus Allbäck.

Dramat: När VM-lottningen kom – Sverige hamnade i samma grupp som Nigeria, England och Argentina – var det inte många som trodde på några svenska poäng i Japan. Efter poäng mot England och seger mot Nigeria fanns inför sista omgången en chans till svensk gruppseger, men då krävdes poäng mot Argentina. Anders Svensson gjorde ett oförglömligt mål på frispark bakom Pablo Cavallero.

Konsekvens: Sverige vann dödens grupp och var sedan en hårsmån (stolpträff) från att slå ut Senegal i åttondelsfinal.

10 september 2003:Chorzow, Polen

Polen-Sverige 0-2

Målen: 0-1 Mikael Nilsson, 0-2 Olof Mellberg.

Laget: Andreas Isaksson – Teddy Lucic, Olof Mellberg, Michael Svensson, Erik Edman - Andreas Jakobsson – Mikael Nilsson, Anders Svensson, Fredrik Ljungberg – Marcus Allbäck, Mattias Jonsson.

Dramat: Polen var i konkurrens med Ungern och Lettland, huvudutmanarna om gruppsegern i kvalet till EM i Portugal. Sverige hade skaffat sig ett bra utgångsläge och hade via seger chans att säkra avancemang redan i näst sista omgången i Chorzow. Förlust kunde vända upp och ned på allt. Redan i paus hade Sverige 2-0 och Polen saknade kraft att jaga kvittering.

Konsekvens: Sverige klart för EM som gruppetta. Glädjen grumlades av att Sveriges utrikesminister samma dag mördades på NK i Stockholm.

18 juni 2004:Porto, Portugal

Sverige-Italien 1-1

Målen: 0-1 Cassano, 1-1 Zlatan Ibrahmovic.

Laget: Andreas Isaksson – Mikael Nilsson, Olof Mellberg, Andreas Jakobsson, Erik Edman – Tobias Linderoth – Christian Wilhelmsson, Anders Svensson, Fredrik Ljungberg – Zlatan Ibrahimovic, Henrik Larsson.

Dramat: Italien hade bara fått 0-0 i öppningsmatchen mot Danmark och behövde en seger mot Sverige i match två. Italienarna dominerade första halvlek och gjorde rättvist 1-0 genom Cassano före paus. Lars Lagerbäck stuvade om i laget, och bytte bland andra in Kim Källström och Marcus Allbäck, som både var inblandade i Zlatan Ibrahimovic klassiska kvitteringsmål på klack bakom Buffon.

Konsekvens: Poängen gav ihop med segern mot Bulgarien och krysset mot Danmark gruppsegern.

7 oktober 2006:Råsunda, Solna

Sverige-Spanien 2-0

Målen: 1-0 Johan Elmander, 2-0 Marcus Allbäck.

Laget: Rami Shaaban – Mikael Nilsson, Olof Mellberg, Petter Hansson, Erik Edman – Tobias Linderoth – Niclas Alexandersson, Anders Svensson, Fredrik Ljungberg – Marcus Allbäck, Johan Elmander.

Dramat: Spanien kom till Råsunda som ett av Europas skickligaste och formstarkaste lag, med spelare som Iker Caillas, Carles Puyol, Cesc Fabregas, Sergio Ramos, Xavi och Fernando Torres. Om än lite stukat efter tung förlust mot Nordirland. Sverige, och försvarsgiganten Petter Hansson, nollade de blivande världs- och Europamästarna.

Konsekvens: Sverige utkämpade en tät batalj även med Danmark och Nordirland och snodde – tack vare segern mot Spanien och skrivbordsvinsten mot Danmark en av två direktplatser till Österrike/Schweiz.

11 oktober 2011:Råsunda, Solna

Sverige-Nederländerna 3-2

Målen: 1-0 Kim Källström, 1-1 Klaas-Jan Huntelaar, 1-2 Dirk Kuyt, 2-2 Sebastian Larsson, 3-2 Ola Toivonen

Laget: Andreas Isaksson – Mikael Lustig, Olof Mellberg, Daniel Majstorovic, Martin Olsson – Rasmus Elm, Anders Svensson – Sebastian Larsson, Kim Källström, Ola Toivonen – Johan Elmander

Dramat: Sverige, som förlorade första mötet med 1-4, var piskat att vinna för att nå andraplatsen och gå vidare till EM som bästa tvåa. Zlatan var avstängd och Dirk Kuyt gav en bit in i andra halvlek Nederländerna ledningen med 2-1. Hoppet var nästan ute när Sverige strax därefter både kvitterade och gjorde ett segermål. Ett bra slut på ett svajigt kval.

Konsekvens: Sverige klart för EM som bästa grupptvåa.

16 oktober 2012: Berlin, Tyskland

Tyskland-Sverige 4-4

Målen: 1-0 Miroslav Klose, 2-0 Klose, 3-0 Per Mertesacker, 4-0 Mesut Özil, 1-4 Zlatan Ibrahimovic, 2-4 Mikael Lustig, 3-4 Johan Elmander, 4-4 Rasmus Elm.

Laget: Andreas Isaksson – Mikael Lustig, Andreas Granqvist, Jonas Olsson, Behrang Safari – Pontus Wernbloom, Rasmus Elm - Sebastian Larsson, Zlatan Ibrahimovic , Samuel Holmén – Johan Elmander.

Dramat: Tyskland gjorde 1-0 efter åtta minuter, hade 2-0 efter en kvart och 4-0 tio minuter in i andra halvlek. I Berlin. Sverige gick ikapp och kvitterade genom Rasmus Elm på övertid i en match som ansågs vara en av de häftigaste i den svenska landslagshistorien.

Konsekvens: Sverige låg kvar som tvåa i tabellen tre poäng bakom Tyskland, som hade en match mer spelad. I slutändan blev det playoff mot Portugal om en VM-plats, men förlust.

14 november 2015:Friends Arena, Solna

Sverige-Danmark 2-1

Målen: 1-0 Emil Forsberg, 2-0 Zlatan Ibrahimovic, 2-1 Nicolai Jörgensen.

Laget: Robin Olsen – Mikael Lustig, Mikael Antonsson, Andreas Granqvist, Martin Olsson – Jimmy Durmaz, Kim Källström, Oscar Lewicki, Emil Forsberg – Zlatan Ibrahimovic, Marcus Berg.

Dramat: Sverige slutade efter en trögt kvalspel trea i sin EM-kvalgrupp bakom Österrike och Ryssland och fick i playoff tuffast tänkbara motstånd, nordiska antagonisten Danmark, som vi inte hade något jättefacit mot på slutet. Trots dansk reducering i slutet skapade Sverige i denna match ett tillräckligt försprång.

Konsekvens: Sverige skapade ett bra utgångsläge inför returen i Köpenhamn. Den slutade 2-2 efter att Zlatan dragit in en snygg frispark – och Sverige gick till EM för femte gången på raken.

9 juni 2017:Friends Arena, Solna

Sverige-Frankrike 2-1

Målen: 0-1 Olivier Giroud, 1-1 Jimmy Durmaz, 2-1 Ola Toivonen.

Laget: Robin Olsen – Mikael Lustig, Victor Nilsson Lindelöf, Andreas Granqvist, Ludwig Augustinsson – Jimmy Durmaz, Albin Ekdal, Jakob Johansson, Emil Forsberg – Ola Toivonen, Marcus Berg.

Dramat: Sverige gjorde en bra match mot EM-tvåan i Paris, men förlorade till slut ändå. Nu ”krävdes” ett bra resultat för att VM-hoppet skulle leva. Frankrike tog ”planenligt” ledningen med 1-0 i första halvleken. När Sverige kvitterade strax före paus tändes hoppet om poäng. Med kvarten kvar bytte Janne Andersson in Sebastian Larsson, som på övertid pressade den franske målvakten Hugo Lloris så hårt att denne slog bollen i gapet på Ola Toivonen som lobbade in Sverige segermål från halva plan.

Konsekvens: Sverige passerade Frankrike och gick upp i ledningen av den ”omöjliga” VM-kvalgruppen.