Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

"Framför allt är det för att det kommer fel i tid. I den åldern handlar det om att inkludera, inte exkludera. Vi tror inte på att man ska börja selektera spelare i den åldern", säger Mikael Lindgren. Arkivbild: Bildbyrån.
"Framför allt är det för att det kommer fel i tid. I den åldern handlar det om att inkludera, inte exkludera. Vi tror inte på att man ska börja selektera spelare i den åldern", säger Mikael Lindgren. Arkivbild: Bildbyrån.

Västergötland hoppar av elitläger för 15-åringar

Västergötlands fotbollförbundet väljer att inte skicka spelare till det klassiska lägret i Halmstad där Sveriges bästa 15-åringar samlas varje år. – Vi tror inte på detta och kände att det var dags att markera, säger utbildningsansvarige Mikael Lindgren.

Det så kallade elitlägret i Halmstad bytte nyligen namn till utvecklingslägret. Men grundtanken är fortfarande densamma: Att varje distrikt ska skicka sina bästa spelare för att de tillsammans ska utvecklas ytterligare.

Sedan tidigare har Skåne och Halland valt att hoppa av, och nu gör Västergötlands fotbollsförbund – som var först med att driva frågan – samma sak.

– Framför allt är det för att det kommer fel i tid. I den åldern handlar det om att inkludera, inte exkludera. Vi tror inte på att man ska börja selektera spelare i den åldern, säger Mikael Lindgren.

Debatten om selektering, toppning och utslagning har pågått i många år, och allt fler sporter har på senare tid tagit steg bort från modellen att låta elitsatsningen krypa ner i åldrarna.

– För oss är det en trovärdighetsfråga. I våra egna utbildningar är vi emot selektering, och det är så vi försöker få klubbarna att jobba också. Då kan vi inte ställa upp på det här. Vi drog igång den här diskussionen för flera år sedan, och nu kände vi att det var dags att markera.

Men argumentet att bra spelare utvecklas ännu mer av att spela med andra bra spelare då?

– Det har vi hört. Men det är de bästa spelarna för stunden. Det kan skilja fyra år i den fysiska och psykiska utvecklingen på spelare i den här åldern. De tävlar inte på lika villkor. Vi vill självklart också ha elitfotboll, men vi vet så mycket om det här än för 40 år sedan, och det finns stor forskning på detta som säger att man ska fokusera på utveckling istället för rangordning. Och den största talangen är inte om man råkar ha en bra högerfot – det är om man har ett intresse. Vi tror på den inre, långtgående motivationen mer än en yttre press.

Enligt Uefas regler måste landslag finnas från 16 års ålder. Mikael Lindgren säger att Västergötlands fotbollförbund skulle acceptera ett elitläger om det skedde ett år senare.

– Det vore i alla fall ett steg i rätt riktning och skulle sända ut rätt signaler. Sedan tror vi inte att det är rätt för 16-åringar heller. Vi tror att man får en bredare bredd och en bredare topp om man ger alla lika förutsättningar istället för att satsa på en promille av spelarna. Använder vi verkligen pengarna rätt om vi satsar dem på en promille? Tveksamt.

Det västgötska fotbollförbundet har ett nära samarbete med Elfsborg, och enligt Lindgren delar man samma syn i frågan.

– Det finns inga meningskiljaktigheter alls. Bra klubbar fattar det här, säger Lindgren.

Men ni har inte fått gehör från Svenska Fotbollförbundet?

– Nej, de säger sig hålla på med en utredning, men det materialet har inte vi fått ta del av. Och när de nu bestämde att köra vidare med detta i tre år till så kände vi att det var dags att markera.

En som länge påtalat idrottens brister är forskaren Tomas Peterson. Han har i en intervju med GP bland annat sagt att ”den variabeln som premieras mest inom ungdomsidrott är fysisk mognad. Det betyder att de som utvecklas senare sållas bort. Vi går miste om massa talanger på så sätt”.

Claes Eriksson är utbildningssansvarig på Svenska Fotbollförbundet. Han vill dock inte säga hur han ser på lägret och på Västergötlands beslut, utan hänvisar till styrelsemedlemmen Jörgen Eriksson. Han har dock inte gått att nå.

Ej heller Lilie Persson, utbildningsansvarig på flicksidan, har varit tillgänglig för en kommentar.

MEST LÄST