Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

VFK drog i från FCT efter bortaseger

Vänersborgs FK tog chansen att förbättra sitt slagläge i tabellen, då man avfärdade Nordvärmland i en svår bortamatch. – Klart godkänd insats både defensivt och offensivt, säger Henrik Fridolvsson.

I och med att FC Trollhättan och Karlstad BK spelade 0-0 dagen före, hade VFK chansen att dryga ut försprånget till FCT och ta in på KBK när man på söndagen genomförde den långa resan till Ambjörby för möte med Nordvärmlands FF. Matchen ägde rum på en gräsplan vars kvalité kunde ha varit högre.

– Den var riktigt dålig, slår tränare Fridolvsson fast. Det samma kunde han lyckligtvis inte säga om sitt lags insats, då VFK kontrollerade matchen så gott de kunde, trots att det var en speciell matchbild.

– De hade några spelare som fuskade ordentligt i försvarsspelet, vilket gav oss mycket ytor i offensiven. Däremot gav det oss vissa problem de gånger som vi tappade boll och de fick ställa om på oss. Detta medförde att det stundtals blev lite "hawaii-fotboll".

I detta "kaos" lyckades dock VFK att stå emot hemmalagets farligaste attacker, medan man själva var ganska effektiva framåt. 1-0 kom i slutet av den första halvleken, då måltjuven Valon Gashis frispark överlistade hemmalagets målvakt med ett hårt skott efter marken.

– Det kan ha sett ut som en målvaktstavla från läktarhåll, men med de studsar som uppstod på planen, var det inte särskilt konstigt att deras målvakt missbedömde bollen, förklarar Fridolvsson, vars lag skapade en hel del "nästan-lägen", men hade svårt att komma fram till riktigt kvalificerade målchanser.

– Vi saknade den lilla extra kvalitén i de avgörande passningarna, men som tur var gick det bra ändå, säger Fridolvsson, och syftar på det faktum att Gashi sedan agerade framspelare till Andelo Vekic, som i sin tur spikade slutresultatet 2-0.

– Skönt med seger, det var starkt av oss att vinna en sån här match, då planen var dålig och resan var lång. Både defensivt och offensivt var det en klart godkänd insats.

Defensiven, ja. VFK har nu hållit nollan i sju av seriens tolv matcher, samt endast släppt in nio mål. En oerhört svår prestation, men på frågan om vad som ligger bakom det välfungerande försvarsspelet, var svaret från Fridolvsson förvånansvärt enkelt.

– Vi har väldigt tydliga försvarsprinciper, samtidigt som spelarna visar både hjärta och inställning. Med dessa faktorer, blir vi väldigt svåra att få hål på.

Extra beröm delades ut till mittfältstrion Ismael Fonjah, Robin Iglicar och Alexander Karlsson.

För VFK väntar nu två riktiga toppmatcher, då seriefyran FCT väntar hemma på Vänersvallen på torsdag, innan man möter serieledaren Grebbestad i omgången efter.

 

Matchfakta

Nordvärmland-VFK 0-2 (0-1)

Målen: 0-1 (36) Valon Gashi, 0-2 (58) Andelo Vekic.

Domare: Kalle Jansson.

MEST LÄST