VFK skrällde i Svenska cupen

Matchen mot Jönköpings Södra utmålades som den största i Vänersborgs FK:s historia. Nu är det också den tyngsta segern genom alla tider. – Vi är så här bra, konstaterar tränaren Raimo Käkelä.

|

Det var upplagt för fest på Vänersvallen med en sommarvärme som hade återvänt sent omsider, storpublik (ungefär 1100 på läktarna) och allsvenskt motstånd i form av Jönköpings Södra. Raimo Käkelä hade också gått igenom matchen flera gånger om i sitt huvud, och drömscenariot var identiskt med det som faktiskt utspelade sig framför hans ögon. – Jag hade videoinspelningar från två matcher och tänkte att de spelar mot oss så som de gjorde mot Östersund. Det gällde att frysa den bilden och titta på vilka av våra spelare som skulle passa bäst, och för första gången kan jag säga att allt stämde, säger VFK-tränaren med ett milsbrett leende på läpparna.

Bra lag har också tur, sägs det. Det hade VFK och högermittfältaren Andelo Vekic redan i den 14:e minuten när hans tänkta inlägg touchade en motståndare och ställde målvakten Francisco Mancilla, som fick se bollen gå in i de bortre nätmaskorna. – Jag ville hitta Valon (Gashi) i mitten men det blev ju ett fint mål ändå, säger kroaten som var ett stort hot i offensiv väg.

Samtidigt var det i princip noll och intet som passerade VFK:s fyrbackslinje, möjligtvis frånsett en straffsituation i den första halvlekens slutsekunder, då J-Södras Pär Ericsson föll i duell med målvakten Nino Sahinovic.Domaren Alexander Pavlovic blåste först, till publikens förtvivlan, men valde efter ett kortare samtal med linjemannen att låta spelet fortgå.

Det blev VFK:s smala lycka i och med att man i den 63:e minuten utökade sitt försprång till 2-0, och vackert var det dessutom. Jonas Emanuelsson hittade ytterbacken Mikael Danielsson i djupled, och det hårda inspelet slogs i nät med en touch av Valon Gashi från nära håll. – Det kändes underbart. Då fick vi en lite extra kick av energi och kunde kriga den sista halvtimmen, säger Gashi.

J-Södra gjorde en sista satsning för att gå ikapp, men det ville sig inte, trots bland annat ett öppet mål och en kanonad av skott. VFK kunde därmed hålla ifrån och vinna med 2-0. – Det är helt fantastiskt. Det här hade jag inte trott, och jag har nog inte fattat det än. Det var inte det vackraste spelet att se på, men jag är grymt stolt över killarna, säger Raimo Käkelä, numera tränare för ett lag som deltar i nästa års gruppspel av Svenska cupen.

Vem hade trott det för bara ett par år sedan?

VFK-Jönköpings Södra 2-0 (1-0) Målen: 1-0 (14) Andelo Vekic, 2-0 (63) Valon Gashi. Domare: Alexander Pavlovic, Göteborg. Publik: Cirka 1 100.