VFK vann derbyt mot Skoftebyn

Vänersborgs FK är tillbaka i serieledning, Skoftebyn är tia. Det är ingen tillfällighet med onsdagskvällens derby som måttstock.

|

Skoftebyns tränare Tobias Karnevi fyllde 50 år just i går, och uppvaktades innan avspark med blommor av VFK.Det var det enda hemmalaget bjöd gästerna på.

Förutom fotbollsgodis då, med tremålsskytten Valon Gashi i c­entrum, tremålsskytt redan ett par minuter in på andra halvlek.

Men vi tar det från början, och låter Valon själv guida oss genom sina tre mål: ... 1-0: Gashi fick bollen i utkanten av straffområdet, till vänster, och knorrade otagbart bollen förbi Michael Källehult i Skoftebyns mål. – Jag såg att han (Källehult) stod lite för långt ut, sedan kunde jag skruva in den i bortre krysset. Viktigt med ett tidigt ledningsmål.

Direkt efter målet stack Valon sedan raka spåret till VFK-bänken och höll upp tröja nummer 14, den som tillhört Kenny Adeshigbin, amerikanen som nu lämnar föreningen. – Det var en hyllning till honom, sa Valon.

... 2-0: Gashi kunde nicka in bollen på Jonas Emanuelssons perfekt slagna inlägg, men var fanns markeringen? När VFK:s specielle målskytt lämnades helt omarkerad mitt i straffområdet så kunde det bara sluta på ett sätt.

... 3-0: Gashi igen, nu med en cykelspark från nära håll, och alldeles i upptakten av den andra halvleken. – Det har jag väntat på länge, och jag lyckades faktiskt med ett par c­ykelsparkar på sista träningen i­nnan matchen, och på just det målet.

En fullträff som till och med fick tränaren Raimo Käkelä att erkänna sig besegrad: – Det målet var till och med snyggare än de jag gjorde! För att mer allvarligt sammanfatta sitt lags insats med att: – Vi spelade precis som jag ville att vi skulle göra, och lite mer på omställning än vanligt.

Och det som redan nu är bra har alla förutsättningar att bli ännu bättre i höst, när kraftfulle mittbacken Lovre Spadina återvänder. – Han har varit hemma i Kroatien hos en specialist och fått ordning på sin rygg, Lovre kommer att finnas med när vi startar träningen igen den 11 juli.

Något som i sin tur betyder att VFK inte kommer att söka någon ny central försvarsspelare under sommaren. – Nej, det kommer vi inte att göra, säger Käkelä.

Tobias Karnevi, kollegan i Skoftebyn, var stor i nederlaget och e­rkände utan omsvep: – Vi är för dåliga, och inte med i matchen mentalt. Raimo lurade mig lite i dag, jag hade räknat med högre press från deras sida.

Ändå fick Skoftebyn, alldeles i första halvlekens absoluta slutsekunder, en livlina tillbaka in i matchen igen.Inte alls välförtjänt, men från nära håll kunde Fredrik Larsson trycka in Sebastian Petterssons i­nspel från vänster.

Gästernas bästa målchans fram till dess var faktiskt när VFK:s mittback Vedat Mehmeti misslyckades med en bakåtpassning, men målvakten Arvid Sterner hann precis före Linus Ewenborg och kunde avvärja.

Mot detta ställde hemmalaget ett vasst skott från Anton Snibb, och skott på returen från Andelo Vekic, men Michael Källehult var alert och avvärjde båda situationerna.”Källis” var dock chanslös när Gashi cykelsparkade in 3-1, och i praktiken stängde matchen redan tre minuter in på andra halvlek.

Alex von Bothmer hade sedan hemmalagets bästa chans att öka på målskörden, frispelad i mitten efter pass i djupled från Ismail Fonjah, medan Alfred Sundbergs skott från 22 meter var Skoftebyns bästa möjlighet till reducering.

Draget att gå ned på trebackslinje, och flytta upp Elvis Sabovic på topp, gav ingen utdelning.

Vänersborgs FK-Skoftebyn 3-1 (2-1) Målen: 1-0 (11) Valon Gashi, 2-0 (17) Valon Gashi, 2-1 (45) Fredrik Larsson, 3-1 (48) Valon Gashi. Varning, Skoftebyn: Elvis Sabovic. Domare: Christer Hallén, Alingsås. Publik: 503. VFK: Arvid Sterner – Mikael Danielsson (71), Vedat Mehmeti, Peter Mandic, Anton Snibb – Andelo Vekic, Jonas Emanuelsson, Victor Johansson-Käkelä, Ismael Fonjah, Alex von Bothmer (77) – Valon Gashi (90). Ersättare: Nino Sahinovic (mv), Enver Colic (90), Halid Zekovic, Taofeek Biobaku (71), Marawan Mohammed (77) Daniel Johansson. Skoftebyn: Michael Källehult – David Bryngelsson (46), Niklas Rosenberg, Elvis Sabovic, Christoffer Andersson – Gustaf Rådström (69), Alfred Sundberg, Sebastian Pettersson, Martin Lundgren (77), Fredrik Larsson – Linus Ewenborg. Ersättare: Benjamin Rehnlund (mv), Erik Johansson (77), Albin Freiholtz (46), Hampus Ekström (69), Andreas Jansson, Eric Sandersson, Jesper Ahlcrona.