I dag startar årets stora hästfest

I dag, lördag, går startskottet för årets upplaga av Falsterbo Horse Show. Tävlingen innehåller som alltid lika mycket horse som show. Sex ryttare från vårt område deltar.

ANNONS
|

Närmare 1 000 hästar och ryttare tävlar i ett 50-tal olika klasser där över 600 funktionärer och lika många hästskötare är engagerade vilket ger en tävling utöver det vanliga.

Här möts ridning på högsta nivå med fest, sommar, sol och semester.

I år deltar sex ryttare från vårt område med 14 lokala unghästar i Scandinavian Open, unghästarnas egen tävling.

Kvalat in med tre

Anna Wessman-Karlsson, Nuntorp, har kvalat in både Sonette, Come Fleure och Piece of Cake. Med Piece of Cake blev det topplacering i Flyinge i fjol.

I år startade säsongen bra, men för drygt en månad sedan trodde inte Anna att det skulle bli någon Falsterbo­­tävling för hennes del. Hästarna var inne i en formsvacka och kvalificeringen lät vänta på sig, men det vände och nu känns hästarna i fin form. Femåringen Sonette debuterade 1.30 felfritt senast i förra veckan vilket är ett säkert formbesked.

ANNONS

– Eftersom jag kvalade så sent har jag inte hunnit bli särskilt nervös, det är nog hästägarna som är mest nervösa, berättar Anna som har rutin på att tävla i Falsterbo.

Är realist

Just Falsterbotävlingen tycker hon är en av de roligaste tävlingarna under året. Hennes målsättning för året är att göra bra rundor och ge hästarna en positiv upplevelse av tävlingen.

– Det är klart att man vill vinna, men jag vet hur svårt det är att gå till final, så här är jag realist. Jag har tre fina hästar med mig dit och de är lika fina när vi åker hem oavsett resultat. Mitt mål är att rida bra, säger Anna.

Två spännade semi

Till femårsklassens första semifinal över 1.20-hinder har 158 unga talanger kvalificerat sig medan 140 kvalificerat sig till sexårsklassen som rids över 1.30-hinder.

Att delta i Falsterbos unghästchampionat är stort.

Redan att kvalificera sig visar på högklassigt häst- och ryttarmaterial. Semifinalerna bjuder på många fina ritter och den inbitne hästälskaren trivs här som fisken i sjön, eller kanske snarare som hästen på grönbete. De 20 bästa hästarna i respektive årgång välkomnas därefter till final.

De lokala talangerna har kapacitet att gå i topp så det är två spännande semifinaler som väntar innan det är dags för final.

ANNONS

Scandinavian open femåringar:

Capella – Helen Landström, Lilla Edet

Cargo – Rickard Rådås, Lilla Edet

Come Fleure – Anna Wessman-Karlsson, Nuntorp

Jackpot F – Josefin Hansén, Lilla Edet

Juno Monetas – Rickard Rådås, Lilla Edet

Quite a Bargain – Annika Birklin, Lilla Edet

Quite a Deal – Annika Birklin, Lilla Edet

Sonette – Anna Wessman-Karlsson, Nuntorp

Scandinavian open sexåringar:

Bonnie – Rickard Rådås, Lilla Edet

High Chaparal – Rickard Rådås, Lilla Edet

Pamina – Unni Andreasson, Nuntorp

Piece of Cake – Anna Wessman-Karlsson, Nuntorp

Quantos – Svante Johansson, Varberg

Zeke – Josefin Hansén, Lilla Edet

ANNONS