Viktor Fasth, längst till höger, jublar tillsammans med tvillingbröderna Joel och "Henke" Lundqvist, lagkapten respektive stor matchhjälte, efter VM-guldet i Köln på söndagskvällen.
Viktor Fasth, längst till höger, jublar tillsammans med tvillingbröderna Joel och "Henke" Lundqvist, lagkapten respektive stor matchhjälte, efter VM-guldet i Köln på söndagskvällen.

"Det största jag har varit med om"

Sverige har fått färska världsmästare i ishockey. En av dem kommer från Vänersborg. – Det här är det största jag har varit med om i karriären – alla gånger, säger Viktor Fasth, målvakt i Tre Kronors guldgäng.

ANNONS
|

Strax efter midnatt, söndag hade gått över till måndag, hände det som gjorde guldhungrande Tre Kronor-spelare mätta och belåtna. När Mitch Marner skrinnade fram mot Henrik Lundqvist i kassen för att skjuta Kanadas fjärde straff var ett svenskt VM-guld bara ett par sekunder borta – i händelse av en miss. Mitch sköt, "Henke" räddade och saken var klar. I båset stod Viktor Fasth och trodde knappt sina ögon. – Nu är man världsmästare, det är helt sjukt. Världsmästare, smaka på det ordet ...

Det blågula jublet sprängde alla gränser, "Henke" Lundqvist hyllades som den stora guldhjälten, Nicklas Bäckström och William Nylander likaså, men alla andra i truppen är förstås lika viktiga för slutresultatet. Viktor Fasth vaktade Tre Kronors mål i fyra av de fem inledande gruppspelsmatcherna, sedan tog Lundqvist över och i en TTELA-intervju inför kvartsfinalen mot Schweiz sa Viktor Fasth: – Om det är någon som ska peta mig, så är det ”Henke”. Viktor, fostrad i Vänersborgs HC och vidareutbildad i svenska elitklubbar, NHL och KHL, var också tvärsäker i sina tips hur det hela skulle sluta: Går Tre Kronor till final i VM? – Ja! Tar ni guld? – Jajemen! Ni får komma till Stockholm och fira.

ANNONS

Viktor Fasth fick rätt på båda frågorna. Först seger mot Schweiz i kvarten (3-1) och sedan övertygande 4-1 mot Finland. – Det var nervöst och lite skakigt mot Schweiz, som har otroligt skickliga spelare, och så här i en match kan vad som helst hända. Men vi malde ner dem till slut. – Sedan tog vi Finland av bara farten kändes det som och då gjorde vi en riktigt bra match.

VM-finalen blev mycket jämn och spännande, 1-1 efter full tid och förlängning väntade. – Vi var helt överens, det sitter någon här i omklädningsrummet just nu som kommer att frälsa laget och bli guldhjälte, säger Viktor Fasth. Det blev målvaktskollegan "Henke" Lundqvist. Firandet ville liksom aldrig ta slut, och Viktor & co kom sent tillbaka till hotellet. – Fast det gick ganska lugnt till väga, vi satt mest och mös tillsammans. Men visst har man ett antal minustimmar på sovkontot, erkänner Viktor när TTELA-sporten får telefonkontakt strax efter nio på måndagsmorgonen.

Viktor Fasth har tidigare ett VM-silver från 2011 på meritlistan, då blev han också korad till turneringens mest värdefulle spelare. – Men det är inget värt i jämförelse med det här. Det här är det största jag har varit med om i karriären – alla gånger, säger Viktor, som trots att han spelat hockey på absolut högsta nivå inte är bortskämd med stora segrar. – Att vinna titlar är det största man kan göra som idrottsman. Jag fyller 35 i år och före det här VM-guldet hade jag som bäst ett avancemang med Tvåstad Cobras från tvåan till division 1 ...

ANNONS

Sent på måndagseftermiddagen kommer de svenska guldhjältarna att firas på Sergels Torg i Stockholm. Eventuellt blir det också ett besök på slottet. – Det här gänget har växt från match till match och vi har hela tiden haft en stark tro på oss själva och det vi gjort. Det är hemligheten bakom den här framgången, menar Viktor Fasth som hyllats från alla möjliga håll efter guldkvällen i Köln. – Jag är otroligt tacksam för alla gratulationer och all uppmärksamhet man fått. TTELA ber att på sälla sig till gratulanterna.

ANNONS