Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/10
ANNONS ▼

Hockeyskola bygger gemenskap

Efter ett längre uppehåll gjorde Vänersborgs HC:s sommarhockeyskola för några år sedan comeback i Rönnäng. Nu är man inne på fjärde året efter omstarten och lägret lockar mängder av ungdomar.

Det är sista veckan av sommarlovet. Solen lyser och temperaturen har orkat sig över 20-gradersstrecket. Det är en vacker sommardag i Rönnäng på Tjörn.

– Det är ett paradis att vara här, jag älskar miljöombytet, säger Bosse Tallbo, ordförande i VHC.

Han befinner sig i Rönnäng tillsammans med ett 30-tal ledare och funktionärer, samt 130 hockeyälskande barn och ungdomar i åldrarna 8 till 15 år. En vecka av intensivt tränande och gemenskap.

Vänersborgs hockeyskola har en lång tradition bakom sig. Redan 1991 ägde det första lägret rum i Rönnäng och på de gamla deltagarlistorna kan man bland annat hitta förre landslagsmålvakten Viktor Fasth.

– Viktor var här flera år i rad, berättar Tallbo.

Det blev åtta framgångsrika år innan man av lite olika anledningar valde att lägga ner. Men så 15 år senare återuppstod hockeyskolan och nu är man inne på fjärde året.

– Det här betyder allt. Det sportsliga är såklart viktigast, men gemenskapen är nästan minst lika viktigt. Sedan är det bra pr för klubben och så får vi några kronor över i år som vi kan återinvestera i verksamheten, säger Tallbo.

De allra flesta deltagare är från VHC:s egna led. Men några kommer från andra klubbar, framförallt hemmaklubben Rönnängs IK. Två ispass om dagen i fem dagar, däremellan fyspass för de allra äldsta, bad och lek för de lite yngre. Och så fyra mål mat om dagen. Hela lägret avslutas på lördag med internmatcher med storpublik i form av nyfikna familjmedlemmar.

– För klubben är det en idealisk vecka. Det blir en upptakt inför hockeysäsongen, på måndag drar vi igång träningarna i vår egen ishall.

Flera ungdomar återkommer varje år, där bland 13-årige Gustav Flood. Det är hans tredje läger i ordningen och TTELA haffar honom under vätskepausen på dagens första ispass.

– Det är kul att spela hockey, bada och umgås med gänget. Det är ganska många från mitt lag som är med här, säger han.

I caféet där lunchen serveras träffar vi 9-åriga Jennifer Sandeman som är på hockeyskolan för andra året i rad.

– Jag tycker det roligaste är att träna, det är inte jobbigt att träna två gånger om dagen, säger hon.

Samtidigt pågår det fyspass utan-för ishallen för de allra äldsta deltagarna, de grillas i tuff löpning och svetten lackar. Lite längre bort ägnar sig de yngst en stund åt en helt annan sport – kickbike.

MEST LÄST