Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Peter Andersson, Vänersborgs HC, har gjort betydelsefulla insatser för idrotten i Vänersborg, och VHC-tränaren kommer att tilldelas årets Idrottsledarstipendium.
Peter Andersson, Vänersborgs HC, har gjort betydelsefulla insatser för idrotten i Vänersborg, och VHC-tränaren kommer att tilldelas årets Idrottsledarstipendium.

Peter prisas för sin ledargärning i VHC

En lång ledargärning får sin rättmätiga belöning. Peter Andersson i Vänersborgs HC tilldelas årets Idrottsledarstipendium i Vänersborg.

Vänersborgs HC:s Peter Andersson är således den andre mottagaren av Idrottsledarstipendiet i Vänersborgs kommun, priset som ersatt Tor Wibom-stipendiet (1972-2015).

Och mycket överraskad när Marika Isetorp (MP), ordförande i Kultur- och fritidsnämnden, ringde och berättade.

– Jag som brukar ha lätt för att prata blev plötsligt helt tyst. Det är ett väldigt fint pris att få, jag är både stolt och glad, säger Peter.

Samtidigt är det en lång ledargärning som nu premieras, det blev så när en knäskada i unga år satte stopp för den egna karriären i rinken.

Till en början var Peter både domare och ledare i VHC, innan Bosse Tallbo, klubbens starke man och själv mottagare av Tor Wibomstipendiet 1991, styrde in honom på ledarbanan.

– Det har jag aldrig ångrat, som ledare får man så mycket tillbaka, fortsätter Peter, och betonar vikten av att se den enskilde individen även i en traditionell lagsport som ishockey, mån om att alla ska må bra.

– Det är viktigt för att kunna prestera.

Ingen vän av stora ord, framför allt inte när han ombeds prata om sig själv, men sin ledarstil beskriver han så här:

– Jag är engagerad, går på känsla, och anser att jobbet vid sidan av, i omklädningsrummet, är minst lika viktigt.

Den senaste säsongen inledde Peter som assisterande tränare till Duane Smith, han fick ta över när Vårserien inleddes, och skrev nyligen på kontraktet som gör honom till VHC:s huvudtränare i ytterligare två år.

– Jag ska bygga mycket på vår revanschlusta, och den är stor.

Idrottsledarstipendiet delas ut i samband med nationaldagsfirandet i Vänersborg den 6 juni, men Peter Andersson kommer även att uppmärksammas vid Vänersborgsgalan den 6 maj. 

Prissumman är på 8000 kronor.

Fakta: Så här lyder juryns motivering

"Peter Andersson är född och uppvuxen i Vänersborg. Han blev medlem i föreningen redan som sjuåring. I tonåren visade Peter på vilken talang han hade som idrottsledare och har under drygt 20 år varit ett föredöme för klubbens ungdomar.

Som ungdomstränare och speciellt för ungdomen i tonåren har han gjort ovärderliga insatser för klubben och ungdomar i Vänersborgs kommun.

Peters insatser har även uppmärksammats av Västergötlands Ishockeyförbund, där han varit framgångsrik ledare för distriktets TV-pucklag.

Peter Andersson är en värdig mottagare av kommunens Idrottsledarstipendium 2017"

MEST LÄST