Emil Lundberg kom in i andra perioden och släppte ingen puck förbi sig i mötet med Töreboda, trots att matchen gick till både förlängning och straffavgörande.

VHC fixade playoff på egen hand

I praktiken var det redan klart, och när Jesper Eckers, med bara elva sekunder kvar, skickade in kvitteringspucken, definitivt även i teorin. Nu ställs Vänersborgs HC mot Mjölby HC i playoff 1.

|

Sex poäng och 17 plusmål bättre än jagande Kungälv gav Vänersborg ett behagligt utgångsläge inför mötet med Töreboda.

Och goda möjligheter att säkra playoff-platsen inför hemmapubliken. Ändå gjorde VHC sitt bästa för att skapa åtminstone lite dramatik även i den sista omgången.

Värst var det i mittenperioden där Töreboda, efter att Sebastian Kristiansson gjort 2-1 för Vänersborg, svarade med tre mål inom loppet av tolv minuter.

Det föranledde målvaktsbyte i hemmalaget, där Anton Ekberg fick ge plats för Emil Lundberg, och det skulle visa sig bli ett lyckokast.

Emil höll nämligen nollan under resten av ordinarie matchtid, i förlängningen och i straffläggningen där han klarade fyra försök från gästerna.

Där stod i stället Marcus Idoff för det avgörande målet, game winning shot som det heter på hockeyspråk, men så dags var playoff-platsen redan säkrad.

Den fixade inlånade (från Uddevalla) Jesper Eckers med bara elva sekunder kvar.

Anmärkningsvärt var det också att Johan Larsson, som alla trodde fått säsongen spolierad på grund av dubbla nyckelbensbrott, plötsligt dök upp i VHC:s laguppställning.

– Han kan bli en joker nu, säger klubbchefen Patrik Duretic.

Och det kan behövas, motståndare i playoff 1 blir Mjölby HC, suverän vinnare av AllTvåan, och samma klubb som skickade VHC på semester i fjol.

– För oss handlar det i första hand om att vi har alla spelare friska, det är nummer ett, men vi slår ur underläge, visst är det så. Men uppgivet på förhand? Inte alls. – Vi har matchvinnare i det här laget, det är en viktig faktor.

Matchfakta Vänersborg-Töreboda 5-4 (1-1, 2-3, 1-0, 0-0, 1-0) Målen: 1-0 (3.38) Marcus Idoff, 1-1 (8.46) Markus Grönlind, 2-1 (21.12) Sebastian Kristiansson, 2-2 (22.38) Erik Carlsson, 2-3 (25.34) Filip Andersson, 2-4 (34.33) Markus Grönlind, 3-4 (36.31) Sebastian Mårtensson, 4-4 (59.49) Jesper Eckers. Avgörande straff: Marcus Idoff.