Viktor Fasth drar mer än gärna på sig landslagströjan. "Spela i Tre Kronor är det finaste man kan göra som svensk hockeyspelare", säger Vänersborgssonen, som laddar inför torsdagskvällens möte med Tjeckien i Scandinavium.
Viktor Fasth drar mer än gärna på sig landslagströjan. "Spela i Tre Kronor är det finaste man kan göra som svensk hockeyspelare", säger Vänersborgssonen, som laddar inför torsdagskvällens möte med Tjeckien i Scandinavium.

Viktor är redo för nya kamper

Viktor Fasth från Vänersborg håller stilen – fortsatt framgångsrik i KHL-topplaget CSKA Moskva och rykande aktuell mellan stolparna i Tre Kronor. – Det har gått bra i CSKA på sistone och jag går in i landslagsspelet med en bra känsla, säger den 34-årige burväktaren.

ANNONS
|

I december svarade Tre Kronor för en imponerande insats i Chanel One Cup I Moskva och vann hela turneringen. Med början i dag följer nästa punkt på programmet i Euro Hockey Tour – Sweden Hockey Games i Göteborg. Uttagen i den svenska truppen och på plats i Göteborg är Viktor Fasth, målvakten med rötterna i Vänersborg och hockeyfostrad i VHC. – Kul att komma hem och träffa grabbarna – och snacka svenska i omklädningsrummet för omväxlings skull, säger Viktor, som till vardags vaktar buren i CSKA Moskva, tabelltvåa i KHL efter St Petersburg i den västra konferensen med bara åtta förluster på 56 spelade matcher. – Det har gått bra, vi spelar stabilt som lag och det har rullat på bra för mig personligen. Någon statistik har han inte järnkoll på, men konstaterar att "jag har fler vinster än förluster i alla fall".

ANNONS

Viktor Fasth är inne på sin andra säsong i KHL och CSKA, familjen är på plats i Moskva och det mesta fungerar till belåtenhet. – Fast vi hockeyspelare är inte särskilt mycket hemma. Det blir kanske sju-åtta nätter i den egna säsongen per månad ... Vikrtor Fasth känner sig trygg i sin roll som en av två toppmälvakter i klubben, Ilya Sorokin är den andre. – Vi står varannan match ungefär, berättar Viktor som säger sig ha kommit in både lag och liga bättre jämfört med premiärsäsongen. Pratar du flytande ryska nu? – Inte direkt (he, he) ... Men jag har lärt mig de flesta hockeytermerna på ryska, och kan nog hjälpligt guida en taxichaufför i Moskva. Men nu har alltså Viktor & co spelledigt från KHL och i stället väntar landslagshockey på toppnivå i Göteborg. Och den 34-årige burväktaren är både sugen och redo. – Det ger energi och är en stor ära för mig att dra på sig landslagströjan. Det är absolut lika roligt nu som när jag debuterade och det är det finaste man kan göra som svensk hockeyspelare, hävdar Viktor Fasth.

Tre Kronor inleder mot Tjeckien på torsdagskvällen, samtidigt spelar Ryssland-Finland i St Petersburg. Övriga matcher spelas i Scandinavium (se faktaruta). – Vi gjorde en riktigt bra turnering när vi vann Chanel One Cup i Moskva och siktar förstås på att vinna även den här turneringen. Det är ju alltid kul att spela på svensk mark, säger Viktor Fasth, som har tre VM-turneringar på meritlistan och gärna fyller på med ytterligare en: – Målet är förstås att komma med till VM, men fokus nu ligger på Sweden Hockey Games och sedan på CSKA och slutspelet där.

ANNONS

Fakta: Sweden Hockey Games 9 februari: Russia-Finland (19.30), St. Petersburg 9 februari: Tjeckien-Sverige (19.15), Göteborg 11 februari: Finland-Tjeckien (12.00), Göteborg 11 februari: Sverige-Ryssland (15.30) Göteborg 12 februari: Ryssland-Tjeckien (12.00) Göteborg 12 februari: Sverige-Finland (15.30) Göteborg

ANNONS