Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Viktor om petningen: "Man vill ju spela"

Viktor Fasth vaktade fyra av Tre Kronors fem första VM-matcher i gruppspelet. Sedan kom Henrik Lundqvist och Fasth hamnade i båset. – Om det är någon som ska peta mig, så är det förstås "Henke".

Hockeymålvakten Viktor Fasth från Vänersborg är en av kuggarna i det svenska hjul som snurrar allt närmare ett avgörande i VM-turneringen i Köln och Paris.
Han vaktade Tre Kronors målbur i gruppspelsmatcherna mot Ryssland, Tyskland, USA och Italien vilket gav två segrar, en oavgjord (Ryssland, fall efter straffar) och en förlust (USA) som facit.
– Precis som laget, spelade jag bättre och bättre för varje match, säger Viktor när TTELA-sporten får en telefonintervju ett par timmar efter det att den svenska truppen anlänt med tåg till Paris och ätit lunch.

Men när Henrik Lundqvist, den svenske världsmålvakten vars New York Rangers blev utslaget i NHL-slutspelet, kallades in lagom till näst sista matchen i gruppspelet mot Danmark, hamnade Viktor Fasth och keeperkollegan Eddie Läck vid sidan av isen.
Hur kändes det?
– I en VM-turnering är man fullt medveten om att det kan komma förstärkningar, när som helst. Och att det är "Henke" Lundqvist måste man bara acceptera på något vis, samtidigt vill man ju spela ...
– Men i dagsläget finns det ingen bättre, och om det är någon som ska peta mig, så är det förstås "Henke".

Samtidigt är Viktor Fasth redo, om Henrik Lundqvist skulle bli sjuk eller skadad.
– En frisk "Henke" har jag svårt att se bänkad. Men han är ju bara människa han med ...
Hur som helst så är Viktor Fasth och övriga i Tre Kronors trupp nu på plats i Paris där Schweiz väntar i kvartsfinal på torsdagskvällen. Viktor har aldrig varit i Frankrikes huvudstad förut men fick lite känsla för staden under bussfärden till hotellet.
– Jag såg en skymt av Eiffeltornet, mycket mer än så har jag inte sett.

På onsdagseftermiddagen tränade gänget i den nya arenan och snart står en semifinalplats på spel.
– Vi har ett riktigt bra lag, i stort sett ett World Cup-lag, och har kapacitet att gå långt. Samtidigt är det många som vill vara med och fightas om medaljerna, säger Viktor Fasth, som tycker sig se att formkurvan pekar upp.
– Det har varit långt ifrån perfekt hittills, men om alla presterar och är på topp så kan det sluta bra det här.

Efter VM-äventyret skrivs ett nytt kapitel i Viktors hockeykarriär. Han flyttar hem till Sverige igen efter tre år i NHL och två i KHL, Växjö Lakers blir den nygamla klubbadressen.
– Jag var där senast för sju år sedan. Det ska bli jättekul, Växjö har ju varit ett topplag de senaste fem, sex åren och SHL ser spännande ut nästa säsong.

Samtidigt har inte Viktor Fasth stängt några dörrar för spel utomlands innan karriären är över.
– KHL är jag klar med, men det skulle vara otroligt kul att komma tillbaka till NHL.
Till sist Viktor, går Tre Kronor till final i VM?
– Ja!
Tar ni guld?
– Jajemen! Ni får komma till Kungsan i Stockholm och fira.

MEST LÄST